Moeilijk te vervullen vacature vullen met een video vacature

Provincie Overijssel

‘De video vacature heeft sterk bijgedragen aan de motivatie van mensen om te solliciteren’

wervingsvideo
Bekijk de teaser
wervingsvideo
Bekijk de volledige video

We hebben in Nederland te maken met een groot personeelstekort. Bijna de helft van de vacatures is moeilijk in te vullen.

De uitdaging: vervullen vacature

De provincie Overijssel heeft ons benaderd met zo’n lastig te vervullen vacature: scheepvaartmeester.

Een scheepvaartmeester is iemand die controleert of iedereen op en langs het water zich aan de wetten en regels houdt. Maar hij zoekt ook naar vermiste personen, controleert de infrastructuur en ziet toe op een veilige doorvaart.

Een lastige zoektocht, omdat we in Nederland maar weinig scheepvaartmeesters hebben. Genoeg mensen met passie voor de scheepvaart, maar weinigen die alle facetten beheersen om het beroep goed uit te kunnen oefenen.

De oplossing: een vacature video

De provincie heeft al een aantal scheepvaartmeesters in dienst. Eentje daarvan is Wouter.

Hij verruilde vorig jaar zijn bureaustoel voor een kapiteinsstoel: ‘Hiervoor was ik teamleider bij een ingenieursbureau. Ik was het kantoorbaantje zat, iedere dag van 9.00 tot 17.00 uur. Sinds mijn geboorte ben ik al bezig met watersport. Ieder weekend en iedere vakantie was ik op het water te vinden. Ik dacht, dit is echt iets voor mij.’

‘95% van de sollicitanten refereerde in hun sollicitatiebrieven en -gesprekken aan de video’

Coniek Meijer, traffic manager media, provincie Overijssel

Wouter weet hoe het is om als scheepvaartmeester te werken bij de provincie Overijssel. Hij is ook nog eens een hele enthousiaste verteller. Toen dachten we: een hele geschikte hoofdpersoon voor de wervingsvideo! Met zijn enthousiasme en persoonlijke verhaal kunnen we anderen overtuigen om te solliciteren.

We vertellen Wouters verhaal in twee video’s.

In een teaser (23 seconden) hebben we een spraakmakende uitspraak gestopt met intrigerende beelden. Deze korte video is op social media gedeeld om de kijker nieuwsgierig te maken. Met de call to action ‘stap jij bij ons aan boord’ en ‘bekijk het hele verhaal van Wouter op werkenbijoverijssel.nl’ hebben we de kijker verleid om de website te bezoeken.

Op de site is de volledige versie van de video te zien. Maar ook meer informatie over de vacature, zoals arbeidsvoorwaarden.

De teaser is verspreid via owned media: Twitter, Facebook, LinkedIn en YouTube. Plan B was om paid media in te zetten, met advertentiecampagnes op Facebook en LinkedIn. Dat bleek niet nodig, want het aantal aanmeldingen overtrof de verwachtingen.

Het resultaat van de video vacature

Tijdens de sollicitatiegesprekken bleek dat bijna alle sollicitanten de video hadden bekeken. ‘95% van de sollicitanten refereerde in hun sollicitatiebrieven en -gesprekken aan de video’, vertelt Coniek Meijer, traffic manager media bij provincie Overijssel.

‘Nagenoeg alle kandidaten gaven tijdens de sollicitatiegesprekken aan door de video een goed beeld van de vacature te hebben gekregen en dat deze sterk bijdroeg aan hun motivatie om te solliciteren. Mooi!’

Theo Sikkema, teamleider vaarwegen en installaties, provincie Overijssel

Theo Sikkema, teamleider vaarwegen en installaties bij provincie Overijssel, voerde de sollicitatiegesprekken. Hij ontdekte hoe krachtig de video was om sollicitanten enthousiast te maken over de functie: ‘Nagenoeg alle kandidaten gaven tijdens de gesprekken aan door de video een goed beeld van de vacature te hebben gekregen en dat deze sterk bijdroeg aan hun motivatie om te solliciteren. Mooi!’

Binnen 5 weken na het delen van de video is de vacature vervuld 🎉 Wij wensen de nieuwe scheepvaartmeester van provincie Overijssel heel veel succes met zijn nieuwe baan.

Wil jij ook een wervingsvideo laten maken? Lees meer over de voordelen en onze werkwijze.

Wil je zelf zo’n video maken? Wij leren het je met onze Fideo Academy.

moeilijk te vervullen vacature?

NEEM CONTACT OP om nieuwe collega’s aan te trekken 🍾