Fideo Academy

Snel en simpel video's maken.
Voor je werk, met je mobiel

SNEL EN SIMPEL VIDEO’S MAKEN VOOR JE WERK, MET JE MOBIEL 🤳

Stel je vraag aan Stefan

Heb je een vraag? Of behoefte aan advies? Bel of mail met onze videostrateeg, Stefan Hollegien.

Wil jij graag video’s maken voor je werk, maar komt het er maar niet van?

Je barst van de ideeën, maar verder dan brainstormen is het nog niet gekomen. Oké, behalve dat ene filmpje.

Je bent enthousiast om – samen met collega’s – aan de slag te gaan met (online) video, maar raakt een beetje ontmoedigd door alle vragen die het oproept, zoals:

 • Waar moet ik beginnen?
 • Welke apparatuur heb ik nodig?
 • Welk montageprogramma is het gebruiksvriendelijkst?
 • Hoe creëer ik een spanningsboog, zodat mijn kijkers blijven kijken?
 • Waar en hoe verspreid ik mijn video’s voor de hoogste kijkcijfers?

Je bent niet de enige, want deze vragen hebben wij de afgelopen jaren veel van onze klanten gehoord. Van accountmanagers, communicatieadviseurs en marketing professionals, tot HR managers en directeuren.

Wij hebben hier iets op bedacht: de Fideo Academy!  Een offline training waarmee we jou leren om snel en simpel video’s te maken, voor je werk, met je mobiel.

Wat leer je tijdens deze cursus film maken?

De Fideo Academy is een ééndaagse training en duurt van ongeveer 9.00-17.00 uur. Het programma is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

1

Videostrategie en videoplan

We beginnen met wat je wil bereiken (doel) en wie je wil bereiken (doelgroep). Aan de hand hiervan vul je de videostrategie in en bedenken we minstens 4 video’s. Eén van die video’s kies je uit om vandaag te maken. Die werk je gedetailleerd uit in een videoplan. Wat aan bod komt:

👉 doel en doelgroep

👉 boodschap en call to action

👉 kanalen en kpi’s

👉 aan de slag: videostrategie en videoplan invullen

2

Scenario schrijven

De content concurrentie is moordend. Scrollen, swipen; er komt geen eind aan alle berichtjes, foto’s en filmpjes. Op social media, maar ook op intranet en in de mailbox. Daarom is het belangrijker dan ooit om een opvallend idee te bedenken. Wat aan bod komt:

👉 hoe grijp je de aandacht van de kijker?

👉 hoe pas je storytelling toe in video’s?

👉 hoe warm je je creatieve spier op?

👉 aan de slag: brainstormen en scenario schrijven

3

Leren filmen met je smartphone

Om mooie, kwalitatieve filmbeelden te maken hoef je geen dure, professionele camera te kopen (en onder de knie te krijgen). Wat je nodig hebt, draag je iedere dag al bij je: je mobiele telefoon! Wat aan bod komt:

👉 hoe je iets op een interessante manier in beeld brengt

👉 hoe je het beste gebruikmaakt van natuurlijk licht

👉 hoe je je smartphone instelt voor PRO-opnames

👉 aan de slag: filmopnames maken

4

Leren monteren

Hoe monteer je een film die de kijker meteen in de eerste seconden grijpt? Die de kijker wilt afkijken? Waarin jouw boodschap goed naar voren komt? Dat gaan we je leren. Wat aan bod komt:

👉 dé montage app om snel en makkelijk te monteren

👉 creëren van een spanningsboog

👉 toevoegen van muziek om de juiste snaar te raken

👉 toevoegen van professionele vormgeving

👉 aan de slag: de montage van jouw video

5

Slimme distributie

Dit is de laatste stap die vaak over het hoofd wordt gezien. Hoe zorg je ervoor dat je je video’s op een slimme manier deelt zodat je je doel en doelgroep bereikt? Wat aan bod komt:

👉 ontwerpen van een opvallende thumbnail

👉 schrijven van titel, tekst en tags

👉 ondertiteling toevoegen

👉 goed vindbaar maken van je video’s (SEO)

👉 advertentiecampagne met video

👉 tips waar en wanneer je je video’s deelt

6

Filmpresentatie

Aan het eind van de dag rollen we de rode loper uit. Tijd voor de première🍿. Op het grote scherm kijken we niet alleen naar jouw video, maar ook naar die van je collega’s. Een trots moment! En een stoer moment, want de video waar je de hele dag aan hebt gewerkt is af. Klaar om te delen. Wat aan bod komt:

👉 feedback geven aan elkaar

👉 feedback van Stefan

👉 laatste stap: exporteren van je video

Help je klanten, help je bedrijf

Het maken van video’s is ontzettend waardevol. Voor je marketing, je communicatie, maar ook voor je service. Ontdek hoe je de kracht van videomarketing kunt benutten met het maken van je eigen video’s.

Een eendaagse training voor 1-6 personen kost € 3.995 (excl. btw).

Wat krijg je als je meedoet aan de Fideo Academy?

✅ Een ééndaagse training waarin je op een laagdrempelige manier alle fases van het film maken doorloopt: van het opstellen van een videostrategie tot het filmen, monteren en exporteren van je video.

✅ Een cursus filmen met je smartphone met veel persoonlijke, professionele begeleiding van onze trainer, Stefan Hollegien. Om dit te garanderen, hanteren we een maximale groepsgrootte van 6 personen.

✅ Een behind the scenes van Stefans quick & dirty werkwijze. Hierin laat hij je zien hoe hij een video bedenkt en met zijn smartphone filmt en monteert in slechts 30 minuten.

✅ Een video die je meteen kunt inzetten voor interne of externe communicatie. De hele dag werk je namelijk aan een video die je ook echt wilt gebruiken. Aan het eind van de trainingsdag is je video af, klaar om meteen te delen.

✅ Ongeveer 1 à 2 maanden na de Fideo Academy komen jij, je collega’s en Stefan opnieuw bij elkaar. We evalueren de gemaakte producties en bespreken waar jullie (eventueel) tegenaan zijn gelopen.

‘De Fideo Academy is erg waardevol. Je leert eerst goed na te denken voor je overgaat tot doen.’

Alien Zwart, communicatieadviseur bij WDODelta

5 veelgemaakte (denk)fouten


❌ Je denkt dat je een complexe camera moet beheersen. Of dat video’s maken veel tijd en geld kost
Voor laagdrempelige content is het voldoende om de camera te gebruiken die je iedere dag al bij je draagt: je mobiele telefoon! De kwaliteit vandaag de dag is hoog genoeg om bijvoorbeeld een instructiefilmpje te maken of toespraak op te nemen. Daarnaast hoeft dit echt niet veel tijd te kosten. Als je een beginner bent, kun je simpele video’s binnen 2-3 uur bedenken, filmen en monteren.

❌ Je begint meteen met filmen
Oei, oei, oei, dan kom je echt in de knel tijdens de montage. Je gaat geheid beelden missen om tot een leuk, logisch en lekker wegkijkend filmpje te komen. Dit kun je voorkomen door van tevoren eventjes te brainstormen, een script uit te werken en op te schrijven wat voor shots je wilt maken. Tijdens de Fideo Academy ontdek je wat voor type shots je allemaal kunt maken en krijg je ons handige scenario template die je altijd mag blijven gebruiken.

❌ Je opnames zijn onbruikbaar
Het licht is bijvoorbeeld niet goed (onder-/overbelicht) of het geluid staat te hard, te zacht of bevat te veel omgevingsgeluid. Als je meedoet, leer je hoe je gebruikmaakt van natuurlijk licht, maar ook van speciale belichting voor je smartphone. Ook ontdek je hoe je met een externe microfoon goede geluidsopnames maakt.

❌ Je huisstijl ontbreekt of wordt inconsistent toegepast
Een stilstaand logo toevoegen is nog niet zo lastig, maar wat nou als je je logo wilt laten bewegen? Of een persoon wilt introduceren met een naambalk? In veel video’s ontbreekt het aan herkenbare branding. Of wordt de huisstijl inconsistent toegepast. Eén van de gaafste dingen aan de Fideo Academy is dat je je eigen vormgevingspakket krijgt, inclusief een logo-animatie, naambalkjes en overgangen. Helemaal in lijn met jullie huisstijl. Hiermee beschik je over creatieve, opvallende vormgeving die je eenvoudig kunt toevoegen.

 Je vergeet je video’s op een slimme manier te verspreiden
Krijgen je video’s maar een aantal views, weinig likes en 0 reacties? En hebben ze tot nu toe weinig bijgedragen aan je doelen? Dan is het tijd voor een slimmere verspreiding. Hierover leer je alles aan het einde van de Fideo Academy, zoals het ontwerpen van in het oog springende thumbnails, het schrijven van nieuwsgierigmakende titels en teksten, en het toevoegen van ondertiteling. Ook krijg je tips waar en wanneer je je video’s het beste kunt delen.

vormgevingspakket
Vormgevingspakket bestaat uit naambalken, overgangen en een logo-animatie. 100% in lijn met jullie huisstijl.
testimonial
Sinds 2018 trainen we ieder jaar laatstejaars studenten van Hogeschool Windesheim om snel en simpel video’s te maken.

Een vormgevingspakket waarmee je je video’s een professionele uitstraling geeft 🤩

In aanloop naar de training ontwikkelen wij een vormgevingspakket die jij tijdens al je montages kunt gebruiken:

 • het vormgevingspakket bestaat uit naambalkenovergangen en een logo-animatie
 • het vormgevingspakket is 100% in lijn met jullie huisstijl
 • het toevoegen van deze vormgeving aan jouw video’s geeft – ook al heb je nog niet zoveel ervaring – meteen een creatieveprofessionele look
 • het gebruiken van de vormgevingselementen is belachelijk eenvoudig: het is een kwestie van drag & drop. Oké, in het geval van een naambalkje zul je nog even iemands naam en functie moeten invullen. Maar dat kun jij 

Wat voor video’s kun je straks maken?

Als student van de Fideo Academy is het – afhankelijk van de inhoud van je training – mogelijk om helemaal zelfstandig, simpel en snel video’s te maken voor je werk. Wat voor video’s kun je straks maken? Een paar voorbeelden:

Een instructiefilm
In een instructiefilm laat je bijvoorbeeld zien hoe een product of dienst werkt. Wat roept veel vragen op bij je klanten? Waar hebben ze vaak hulp bij nodig? Laat je inspireren door veelgestelde vragen aan jullie klantenservice.

Een testimonial
Een testimonial is het opnemen van een klantverhaal. Een hele krachtige, want niets is zo overtuigend als het verhaal van een tevreden klant.

Een aftermovie
Een aftermovie is de ultieme terugblik, bijvoorbeeld op een evenement. Afhankelijk van doel en doelgroep kun je deze in veel gevallen prima zelf maken.

Video helpt om traffic naar de website te verhogen, zegt 84% van de marketeers

The State of Video Marketing 2023, Wyzowl

Nienke Groenewoud

Centraal Beheer | senior communicatieadviseur

‘Als we even teruggaan naar 16 maart 2020: het moment waarop iedereen van de een op de andere dag thuis moest werken.

Nou waren wij bij Achmea best gewend om thuis te werken. Dus dat ging gewoon hartstikke goed.

Maar wij merkten meteen dat de waarde van interne communicatie veranderde. Driekwart van onze communicatiekanalen viel weg en wij waren uitsluitend aangewezen op de digitale kanalen.

Tel daar een directie en management bij op die de behoefte hadden om in verbinding te blijven met alle medewerkers. Wat ga je dan doen? Dan ga je experimenteren en manieren bedenken om die verbinding met deze doelgroep tot stand te brengen.

We organiseerden talloze digitale events, bedachten leuke activaties rondom campagnes, verstuurden nieuwsbrieven en uiteindelijk zijn we dus zelf videocontent gaan maken.

We werkten natuurlijk al met jullie samen.

Als je continu een bureau moet inschakelen, dan zijn daar ook steeds kosten mee gemoeid. Dat betekent dat je een bewuste keuze maakt om wel of geen video te maken. Toen kwam Stefan met het idee van de Fideo Academy.

Samen met een collega heb ik een trainingsdag met Stefan gehad. En echt goede inzichten opgedaan. Zelf heb ik geleerd hoe je een communicatieboodschap goed overbrengt in een goed script, hoe pak je de kijker, hoe ga je met de verhaallijn om. Mijn collega vond daarnaast ook de technische kant heel interessant. Die vond het heel leuk om te leren monteren.

Tijdens de lunch op de trainingsdag hebben we een leuk format bedacht: we kunnen nu niet werken op kantoor, misschien moeten we kijken of we er vakantie kunnen vieren.

Met de inzichten uit de Academy hebben wij een serietje geschreven. Korte afleveringetjes waarin we ons kantoor gingen testen op: is het geschikt om hier te kamperen? We hebben een tent neergezet, mijn collega speelde de hoofdrol. Hij testte de sanitaire voorzieningen, de catering, het entertainment, noem het maar. De 5 afleveringen hebben we gedurende de zomer geplugd. Mensen vonden het hilarisch!

We hebben meerdere series gemaakt. Ook een waarbij we samen met onze directeur thuis langsgingen bij alle managers. Hier hebben wij gesprekken tussen hen opgenomen; in totaal 8 video’s die we zelf hebben gemonteerd. Een leuke manier om te laten zien hoe het met iedereen gaat.

Het is fijn dat we de kennis nu in huis hebben. Ik verzorg ook een wekelijkse nieuwsbrief waarvoor collega’s zelf video’s opnemen. Ik kan nu ff snel monteren of iets eruit knippen, net ff iets toevoegen. Dat is gewoon super handig.

Ik vind de Fideo Academy een leuk product, ik zou het zeker aanbevelen. Met name nu veel mensen thuiswerken en je ze toch wilt binden en boeien. Je pakt mensen beter in een korte video dan wanneer ze in een nieuwsbrief een lap tekst moeten gaan lezen.’

Lees meer

Dorien van Remmen

Van Remmen UV Technology | office manager

‘Wij zochten een oplossing om technische dingen op een leuke, eenvoudige manier uit te leggen. Bijvoorbeeld hoe je een UV-lamp vervangt. Of hoe je een kwartsbuis schoonmaakt. 

We wilden al langere tijd fimpjes inzetten, maar hadden geen idee waar we moesten beginnen. Met de Fideo Academy hebben we een start gemaakt en het hele team enthousiast gekregen. 

Stefan stak de trainingsdag leuk in en maakte het laagdrempelig. Aan het begin kregen we uitleg over de theorie en aanpak, daarna konden we gelijk aan de slag. 

Wij deden met 5 collega’s mee en splitsten ons op in 2 groepen. Een groep maakte een video over kennisdeling. Zij hoefden na de training alleen nog maar de puntjes op de ‘i’ te zetten. De andere groep werkte aan een instructievideo. Deze was aan het eind van de dag ook echt klaar. Dat was voor ons super cool. Dat we een video hadden om meteen te kunnen gebruiken. 

Het meest blije moment was wel dat iedereen na afloop dacht: wij kunnen dit! We weten nu hoe we moeten filmen en beeldmateriaal moeten editen om iets leuks te maken. 

Daarnaast krijgen wij hele goede reacties op de video’s. 

Onze partners geven aan dat ze het heel prettig vinden om even een video van 1 minuut te zien om vervolgens precies te weten hoe iets werkt. Er wordt nu zelfs naar video’s gevraagd als ze graag iets willen weten.’

Lees meer

Alien Zwart

WDODelta | communicatieadviseur

‘Het resultaat is spectaculair! We maken wel vaker films met behulp van andere bedrijven, maar jullie springen daar ver bovenuit. Niet alleen qua creativiteit, want die was super. Maar ook qua contact. Het voelde voor mij echt alsof we dit samen deden.’

Lees meer

Wie hebben de Fideo Academy gevolgd?

De afgelopen 5 jaar hebben marketing- en communicatieprofessionals van allerlei organisaties meegedaan aan de Fideo Academy, zoals:

 • AWL
 • UMCG Groningen
 • Bonotraffics
 • Centraal Beheer
 • ENGIE
 • Hogeschool Windesheim
 • P2
 • Tapir
 • Triflex
 • Van Remmen
 • WDODelta
 • Zorggroep Solis

Ja, ik wil snel en simpel video’s maken. Voor mijn werk, met mijn mobiel

Te gek! Als student van de Fideo Academy ben je straks in staat om:

 • een goed, doelgericht en doordacht idee te bedenken
 • te filmen met je mobiel
 • te monteren
 • je video’s effectief te verspreiden

Met de video’s die je maakt, draag je bij aan belangrijke doelstellingen van je bedrijf of organisatie, zoals meer naamsbekendheid, meer omzet, betere klantenservice en het vinden en aantrekken van nieuwe werknemers.

Een eendaagse training voor 1-6 personen kost € 3.995 (excl. btw).

SNEL EN SIMPEL VIDEO’S MAKEN?

MELD JE NU AAN voor de Fideo Academy