See, Think, Do, Care model

Ontdek alle video’s die jou nieuwe klanten opleveren

Alexandar Djuric

We kijken ieder jaar langer en langer naar online video’s. In 2018 gemiddeld nog 1,5 uur per dag, in 2022 ligt het gemiddelde op 2,5 uur (Wyzowl). Wil jij hierop inspelen? Maar weet je niet welke video’s het beste werken voor jouw bedrijf of organisatie? Aan de hand van het See, Think, Do, Care-model ontdek je wat voor video’s jou nieuwe klanten opleveren.

Wat is het See, Think, Do, Care model?

See, Think, Do, Care is een model bedacht door Avinash Kaushik van Google. Het bestaat uit 4 fases die klanten doorlopen bij het doen van een aankoop. Wat zijn die fases? En welke doelgroepen zitten hierin?

  • See: je grootst mogelijke doelgroep die niet van plan is om iets te kopen.
  • Think: je grootst mogelijke doelgroep die overweegt iets te kopen.
  • Do: je grootst mogelijke doelgroep die op het punt staat iets te kopen.
  • Care: je bestaande klanten die minstens twee keer iets hebben gekocht.

Hmmm, ik hoor je hersens kraken – ik herinner me hoe de tandwielen in mijn bovenkamer knarsten toen ik dit voor het eerst las. Als je nog niet zo bekend bent met het STDC-model, is het nu misschien nog te abstract.

Laat mij het concreet maken aan de hand van een voorbeeld. Hierbij doen we alsof we een Nederlands merk zijn in elektrische fietsen. Hoe zien de fases en de doelgroepen er dan uit?

  • See: iedereen in Nederland die kan fietsen, maar niet van plan is om een nieuwe, elektrische fiets te kopen.
  • Think: iedereen in Nederland die kan fietsen en overweegt om een nieuwe, elektrische fiets te kopen.
  • Do: iedereen in Nederland die kan fietsen en op het punt staat om een nieuwe, elektrische fiets te kopen.
  • Care: je bestaande klanten die minstens twee keer iets bij je hebben gekocht, zoals een elektrische fiets en een fietstas.

Nu je een beter beeld hebt van de 4 fases, de doelgroepen en de staat waar zij zich in bevinden, is het tijd om alle mogelijkheden op het gebied van videomarketing voor onze brand te verkennen. Welke video’s kunnen wij per fase inzetten om nieuwe klanten aan te trekken?

Welke video’s zijn geschikt voor de See-fase?

In de See-fase zit iedereen in Nederland die kan fietsen, maar momenteel niet van plan is om een nieuwe, elektrische fiets te kopen. Alhoewel jij ze dolgraag als klant wil, is deze doelgroep dus totaal niet met een aankoop bezig.

Waar is deze doelgroep dan wel mee bezig? Met fietsen. Naar school, het werk of op hun vrije dag, lekker recreatief. Maar ook met hun fiets onderhouden en (laten) repareren als er iets stuk gaat.

Instructiefilms
Hier spelen wij op in met instructiefilms. Met deze how to video’s helpen we onze doelgroep met vragen en termen waarop veel gegoogeld wordt, zoals:

  • fietsband plakken
  • fietsband vervangen
  • fietsketting schoonmaken
  • fietsketting spannen
  • fiets op fietsendrager plaatsen

Door de titel, tekst en tags van onze video’s te voorzien van zoektermen waar onze doelgroep op zoekt, worden ze goed vindbaar in Google en YouTube. Hiermee vergroten we onze naamsbekendheid. Daarnaast, door onze doelgroep te helpen met heldere antwoorden, kunnen zij zelfstandig verder. Een positieve ervaring met ons kanaal en ons merk, waarmee we pluspunten scoren.

Een goed voorbeeld is deze instructievideo van de ANWB.

Videoseries
Wat is een andere manier om onszelf in de kijker te spelen bij een doelgroep die fietst, maar niet van plan is om een nieuwe fiets te kopen? Met een videoserie! Denk aan iets waar je doelgroep naar uitkijkt. Iets waarop ze zich willen abonneren. Iets waar ze meerdere afleveringen van achter elkaar willen zien. Entertaining, energieverhogend, humoristisch, positief.

Een aantal voorbeelden van kansrijke formats voor een serie:

  • Het favoriete rondje van… – waarin we een fietstochtje maken met een bekend iemand. Diegene fietst op een van onze modellen en vertelt onderweg en tijdens een koffiestop bij een leuk tentje over zijn/haar favoriete fietsroute.
  • De mooiste fietsroutes van Nederland – waarin we in iedere aflevering een nieuwe route ontdekken. Of een nieuw thema. Bijvoorbeeld: de mooiste urban routes. Of de mooiste bosrijke routes. Of de mooiste fietsroutes in de vroege ochtend. In iedere aflevering fietst de presentator op een ander model met net weer wat andere accessoires.
  • Kings & Queens of the Streets – waarin we in iedere aflevering een nieuwe stad bezoeken waar jongeren elkaar uitdagen om een bepaalde route op de snelst mogelijke manier af te leggen. Ze racen tegen elkaar op onze sportiefste modellen.

Andere ideeën zijn Le Tour d’Amour (een datingprogramma op de fiets) en een fietsvariant op de MTV-klassieker Pimp my Ride: Pimp my Bike.

Door het volgen van een serie raakt onze doelgroep bekend met ons merk en onze modellen. En ontwikkelen zij, als fan, een merkvoorkeur.

Commercials (maar pas op!)
De laatste video die we gaan maken is er eentje met haken en ogen. Want weet je nog, in de See-fase heeft onze doelgroep 0% koopintentie. Toch gaan we een commercial maken om een nieuw model te introduceren. Maar dan wel op zo’n manier dat we onze doelgroep niet irriteren, maar intrigeren.

https://www.youtube.com/watch?v=f8rD8XoxTfE&ab_channel=Apple

Een fantastisch voorbeeld is deze introductie van de Apple Watch 7. Deze commercial laat precies zien waar wij naar op zoek zijn. Het heeft geen conversiegerichte call to actions (koop nu). En ook geen commercieel sausje waarvan de kijker denkt: RECLAME, BAH! SKIPPPPP! Nee, het is door de vertraagde muziek en extreme close-ups teasend. Geheimzinnig. De vibe energiek en uplifting. En het stilvallen van het nummer en omdraaien van het meisje maakt het ook nog eens grappig.

Welke video’s zijn geschikt voor de Think-fase?

In de Think-fase zit iedereen in Nederland die kan fietsen en overweegt om een nieuwe, elektrische fiets te kopen. Wat gaan we hen voorschotelen?

Productfilm
Met een productfilm laten we een fiets in volle glorie zien. Het ontwerp, alle kleurstellingen, features, accessoires en specificaties. Bedoeld om onze doelgroep goed te informeren en lekker te maken.

Volkswagen heeft de video’s over hun nieuwste modellen naar een next level getild in de vorm van full reviews. Filmpjes tussen de 5 en 15 minuten waarin je alles te weten komt over het exterieur, interieur, de techniek en meer.

Bedrijfsfilm
Iets willen kopen is een combinatie van emotie + ratio, waarbij emotie de hoofdrol speelt. Om iets te kunnen kopen, moet de doelgroep iets bij ons “voelen”. Met een bedrijfsfilm spelen we hierop in. Door meer te vertellen over wie we zijn, wie de gezichten zijn achter ons bedrijf. Maar ook wat wij belangrijk vinden, waar wij voor staan.

Hulp bij het kiezen-video’s
In het hele proces van overwegen is een klant meerdere merken met elkaar aan het vergelijken. Tijdens dit vergelijkingsproces ontstaan vragen. Hier spelen wij op in met de volgende video’s:

  • Waar moet je op letten bij het kopen van een e-bike?
  • E-bikes: voorwielmotoren vs. middenmotoren vs. achterwielmotoren
  • E-bike accu’s: soorten, onderhoud en levensduur
  • Framemaat / framehoogte van je fiets berekenen
  • Hoe werkt het fietsplan?

Het maken van deze video’s draagt bij aan onze status als expert en geeft de doelgroep vertrouwen en een goed gevoel. Zo zijn we weer een stapje dichter bij de aankoop.

Welke video’s zijn geschikt voor de Do-fase?

De doelgroep in de Do-fase is de meest gewilde van allemaal. In dit stadium hebben potentiële klanten hun huiswerk gedaan en staan ze op het punt om de knoop door te hakken. Wat kunnen we doen om hen het laatste zetje te geven om voor ons te kiezen?

Testimonials
Niets is zo overtuigend als het verhaal van een tevreden klant. Daarom gaan we een aantal reviews op Google Review, Trustpilot en social media selecteren. En klanten met de krachtigste, meest opvallende reviews uitnodigen voor een video testimonial. Bijvoorbeeld in ruil voor een gratis accessoire of een waardebon.

[Bonustip] verzamel reviews en recensies
We hebben niet alleen betalende klanten die een review achterlaten: ook de media, die tijdens persdagen uitgebreid onze fietsen heeft getest, hebben positieve video’s gepost. Bundel deze video’s in een YouTube playlist, plaats ze op een landingspagina en deel ze op social media.

Welke video’s zijn geschikt voor de Care-fase?

In de allerlaatste fase heeft de doelgroep voor ons merk gekozen 🥳 Wat kunnen we doen om de klantrelatie verder uit te bouwen? En ervoor te zorgen dat klanten nog lang bij ons blijven en vervolgaankopen gaan doen?

Bedankt voor je bestelling-film
Iedere aankoop wordt bevestigd op een bevestigingspagina en via de mail. Waarom de boel niet wat opvrolijken en de klant met een glimlach achterlaten, wachtend op zijn nieuwe fiets?

Coolblue doet dit al járen. Eindbaas Pieter vertelt wat Coolblue allemaal doet terwijl de klant nog eventjes geduld moet hebben.

Kennis-/instructiefilms
De allerbelangrijkste video om te maken is: hoe zet je je nieuwe fiets in elkaar? Want zoals dat gaat bij ons en onze concurrenten als Cowboy, VanMoof en Veloretti, krijgt de klant de fiets voor 90% in elkaar gezet thuisbezorgd, maar moet ‘ie de resterende 10% zelf doen.

Tot slot nog een aantal video’s waarmee we onze klanten op weg helpen met een antwoord op de volgende vragen:

  • Wat is de beste parkeerplek voor je e-bike?
  • Hoe vergroot je de levensduur van je accu?
  • Hoe vergroot je de actieradius van je e-bike?
  • Welk onderhoud heeft je nieuwe fiets nodig?

Gratis strategiesessie

Wil jij ontdekken welke video’s voor jouw bedrijf of organisatie het meest kansrijk zijn? Vraag dan een gratis strategiesessie aan. Tijdens deze sessie van 60 minuten vullen we samen het See, Think, Do, Care model in.