Hoe trek je in tijden van corona nieuwe leerlingen aan? En hoe geef je ze op afstand een goed gevoel?
Het H.N. Werkman Stadslyceum uit Groningen reist normaal gesproken langs basisscholen in de regio. Een beproefde aanpak om groep 8’ers te werven voor volgend schooljaar. Door corona alleen niet te doen.
Daarom organiseerde het Stadslyceum de afgelopen maanden webinars. Maar het zocht naar iets extra’s.
Iets om zichzelf op een eerlijke, authentieke manier te presenteren. Maar ook om basisschoolleerlingen en ouders te helpen met de vraag: is deze school een goede match?
Het Stadslyceum is alles behalve een standaard school. Het zit bijvoorbeeld midden in de binnenstad van Groningen, in een prachtig pand (Rundfunk achtige ambiance).
Over alles wat het zo bijzonder maakt, hebben we 6 aparte video’s gemaakt.
Het paradepaardje
Het paradepaardje is de film met Guus en Kas. Twee enthousiaste leerlingen die niet alleen bevriend zijn, maar ook een muzikaal duo vormen. Fietsend door de stad, rappend op elke plek, vertellen zij in 1 minuut wat hun school zo bijzonder maakt.
Rust en tijd om iets nieuws te leren
2 of 3 toetsen per week is op veel scholen de norm, maar niet op het Stadslyceum. Hier krijg je rust en tijd om echt iets nieuws te leren. In een animatie leggen we uit hoe hun onderwijs in elkaar steekt.
Je eerste jaar in 60 seconden
Rrrrr… Kriebels in je buik! Want het eerste jaar is spannend! Om het allemaal wat minder spannend te maken heeft het Stadslyceum een speciaal programma voor eerstejaars. Leerlingen Sterre en Harmen vertellen hier al vloggend over.
Hier laat iedereen jou jezelf zijn
De sfeer op het Stadslyceum is uniek. Maar waar zit dat ‘m in? Dat vroegen we aan leerlingen.
Meer kunst en cultuur dan waar dan ook
Op het Stadslyceum krijg je meer met kunst en cultuur te maken dan waar dan ook. Meteen in jaar 1 maak je al kennis met muziek, dans en beeldend. En in jaar 2 met filosofie.
Technasium
Hoe ziet het huis van de toekomst er uit? En hoe bouw je een aardbevingsbestendig huis? Vragen waar eersteklassers oplossingen voor bedenken als zij kiezen voor Technasium.
Heb je al een video bekeken? Dan heb je gezien dat de video’s eindigen met een YouTube eindscherm. Een slimme tool waarmee we kijkers stimuleren om de andere video’s ook te bekijken en zich te abonneren op het YouTube kanaal van het Stadslyceum.
Toen Bas de Niet van het Stadslyceum ons belde, was hij erg duidelijk: ‘Wij willen geen docent of teamleider die op camera een standaard praatje houdt. Wij moeten het niet vertellen, de kinderen moeten het vertellen. En vooral laten zien.’
‘Heel leuk en inspirerend. Ook in vergelijking met andere scholen (zijn ons aan het oriënteren voor de jongste). Heel enthousiasmerend!’
reactie van een ouder
Bas vertelde dat er de afgelopen jaren structureel meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plekken. Met als gevolg dat tientallen leerlingen per jaar worden uitgeloot. ‘Al deze video’s helpen ons om die positie te behouden. Dat we niet verlegen komen te zitten om kinderen.’
Bas vervolgt: ‘Wat ik knap vind aan het hele plan, is dat het goed aansluit bij de belevingswereld van kinderen. En het roept emotie op. Je eerste jaar in 60 seconden bijvoorbeeld. Nieuwe lessen, nieuwe school, spannend allemaal. Die film is heel erg raak.’
Maar ook onder personeel heeft het iets losgemaakt. ‘Ik proef trots. Bij collega’s, bij de directeur. De school wordt zó mooi afgebeeld.’
‘Wij zijn heel tevreden over het resultaat. Het zijn erg aansprekende video’s die er uitspringen vergeleken met andere scholen. Ik verwacht dat we hiermee een voorbeeld zijn. Dat die scholen denken: dit is wel erg flitsend, hier moeten wij ook iets meer aan doen.’
NEEM CONTACT OP om je uitdaging met ons te delen