Animatiefilm laten maken

Hoe werkt het automatische besturingssysteem van Tesla? Waarom heeft Nederland zich niet gekwalificeerd voor het EK? En hoe lang is een Chinees? Een animatiefilm is hét antwoord op moeilijke vragen.

Wat is een animatiefilm?

Een animatiefilm bestaat uit tekeningen die bewegen. Met die illustraties verbeeld je iets dat moeilijk te filmen is, zoals zwarte gaten in het universum. Daarnaast wordt een animatiefilm ingezet om iets ingewikkelds uit te leggen.

Een animatiefilm waarin je iets uitlegt, wordt ook wel een explanimation genoemd, of een uitleganimatie.

Wat vertel je in een animatiefilm?

Dat is grotendeels afhankelijk van het onderwerp. Maar in veel gevallen geef je antwoord op de vraag hoe iets zit of hoe iets werkt. En aangezien je een animatie meestal inzet omdat het onderwerp zich moeilijk laat filmen, beeld je het met een animatie op een heldere, krachtige manier uit.

animatiefilm-laten-maken

Wat zijn de voordelen van een animatiefilm?

  • je kunt veel vertellen in weinig tijd
  • je kunt ingewikkelde informatie simpel uitleggen
  • je kunt dingen in beeld brengen die zich lastig laten filmen
  • je kunt storytelling toepassen (een overtuigend verhaal vertellen)
  • je kunt eenvoudig humor toevoegen (en een film met humor wordt sneller gedeeld)

Veelgestelde vragen

Wat kost een animatiefilm?

Dat hangt sterk af van de lengte van de animatie, de stijlkeuzes en nog vele andere factoren. Wel werken we met een vaste vooraf afgesproken prijs.

Wanneer je een offerte aanvraagt, sturen we eerst een briefing. Op die manier kunnen we duidelijk communiceren over je wensen en bepalen hoe we deze gaan vertalen naar een animatiefilm.

Hoe lang duurt een goede animatiefilm?

De ligt aan het doel waarvoor je de animatie gaat gebruiken. Een internet gebruiker focust zich voor ongeveer 60-90 seconden, terwijl dat bij een tv-commercial vaak 30 seconden is. Het doel, medium en de plek waar je klant de animatie ziet heeft allemaal invloed op de ideale animatielengte.

Wat is de gemiddelde doorlooptijd om een animatiefilm te maken?

Het kan héél snel, het kan ook iets langer duren: afhankelijk van de lengte en de animatiestijl waarvoor gekozen is. Gemiddeld duurt het 4-8 weken om een animatie te laten maken.

Wat hebben wij nodig om een offerte te sturen voor een animatie?

We willen wat meer weten over jouw bedrijf, bijvoorbeeld je visie en de organisatie. Ook vragen we je doormiddel van een briefing welke boodschap je wil overbrengen met de animatie, voor wie en via welk medium of communicatiekanaal. Op basis van al deze gegevens sturen wij je een fixed-price offerte toe.

Werkwijze

Brainstorm
Scenario
Moodboard
Illustratie
Animatie
Première
Kijkcijferhit
We bespreken wat jullie willen bereiken (de briefing) en hoe we jullie boodschap/belofte in beeld gaan brengen (het scenario).
Een preview van de film, maar dan op papier. Het scenario beschrijft wat er te zien en te horen is.
Welke tekenstijl past het beste bij de animatie? Daar komen we achter met het maken van een moodboard. Een aantal belangrijke elementen uit de film worden alvast getekend.
Ben je enthousiast over het moodboard? Dan begint het echte tekenwerk. Kleding, accessoires, gezichten en omgevingen: ieder aspect van de animatie wordt met de grootste zorg uitgetekend.
Tijdens het animeren worden de stilstaande tekeningen tot leven gewekt. Ze beginnen te ademen, schudden, waggelen, rollen of zelfs vliegen.
De première is het hoogtepunt van het filmproject. Wandel over de rode loper (die hebben we echt) naar ons theater en bekijk de eerste vertoning van je film op een 4K-televisie (165 cm) met een professionele geluidsinstallatie. Alsof je in de bioscoop zit.
Het hebben van een professionele, overtuigende film is één. Maar hoe zet je je film op een effectieve manier in? Wij helpen je met het uploaden op social media en kunnen een campagne lanceren om de kijkcijfers te boosten.