7 ingrediënten voor een succesvolle wervingsvideo

Je zoekt personeel. Je hebt de knoop doorgehakt en gaat alles op alles zetten om een knallende wervingscampagne te lanceren. Video wordt daarin hét middel. Het is even een investering, maar het rendement is veel hoger. Dan kunnen we nu beginnen met draaien! Of toch niet?

Stefan Hollegien

Hierna kun je aan de slag met de voorbereiding van je wervingsvideo

We snappen dat je enthousiast bent en direct aan de slag wilt, maar een goede video heeft voorbereiding nodig. De basis voor een succesvolle wervingsvideo is een goede, volledige briefing. We delen de 7 ingrediënten met je.

We richten ons hieronder op de functiespecifieke video: het format voor werving van nieuw personeel voor specifieke functies.

1. Wat is het doel van je wervingsvideo?

De basisvoorwaarde voor een succesvolle wervingsvideo is een definitie van wat dat succes precies inhoudt.

Wat moet de kijker doen na het kijken van de film? Wie wil je precies aantrekken? En wanneer is de eerste dag van je nieuwe collega?

Maak het jezelf makkelijk en formuleer je doel SMART: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden.

2. Een unieke hoofdrolspeler

Een Hollywood film valt of staat met de hoofdpersoon. Dat is niet anders voor een wervingsvideo. Je kunt nog zo’n goed verhaal en een toffe vacature hebben; je hebt er niks aan als de hoofdpersoon het verhaal niet goed overbrengt.

Denk daarom goed na over de rolverdeling en in het bijzonder over de hoofdpersoon. Wat moet hij/zij uitstralen en verder aan voldoen? Welke persoonskenmerken passen in dat plaatje? En zijn er mensen in jouw netwerk die daaraan voldoen, of kun je beter een castingbureau inschakelen?

3. Een passende vertelvorm

Bij de vertelvorm denken we vaak aan iemand die tijdens de opnames spreekt. Maar het kan net zo goed een voice-over zijn die het verhaal vertelt. Het is zelfs mogelijk om in audiovorm niets te vertellen.

Het is maar net wat past bij jouw organisatie, de stijl en het doel van de video. Het is lastig om dit achteraf te wijzigen. Daarmee voel je waarschijnlijk al de urgentie die achter het kiezen van een goede vertelvorm zit.

De vertelvorm kan het succes van jouw functiespecifieke wervingscampagne maken of breken, dus denk hier goed over na.

4. Zorgvuldig gekozen muziek

Wij mensen maken meestal keuzes op basis van emotie, op basis van gevoel. Niet op basis van ratio en feiten (ook al denken we vaak dat het anders zit).

Een belangrijk ingrediënt om op gevoel in te spelen is muziek. Je hebt hierin de keuze tussen bestaande muziek en op maat gemaakt. In de meeste gevallen is er genoeg bestaande muziek om uit te kiezen voor een functiespecifieke film.

5. Herkenbare uitstraling van iedere wervingsvideo

Het toepassen van je huisstijl is een must voor iedere film. Het zorgt voor herkenbaarheid, consistentie en geeft een stukje van jouw organisatie weer. Huisstijlelementen vertaal je in een video door tot bijvoorbeeld een logo-animatie, naambalkjes, overgangen en animaties. Stem dit goed af met specialisten binnen of buiten jouw organisatie om zo tot het beste resultaat te komen.

6. Call to action

Je investeert niet in een wervingsvideo om hem voor de fun te delen. Je wilt resultaat zien. Het is aan jou om te bedenken hoe je tot dat resultaat komt. Een ding is zeker: na het zien van de video ligt de volgende actie bij de kijker. Maar welke actie is dat? Wat is de volgende stap? Wil je bijvoorbeeld dat iemand contact opneemt of direct solliciteert? Stimuleer om actie te ondernemen met een sterke call to action.

7. Een unieke wervingsvideo voor ieder kanaal

Genoeg over de inhoud van de video. Het verspreiden is namelijk net zo belangrijk. Gooi niet zomaar op ieder kanaal dezelfde video, maar denk goed na over de inhoud en context.

Ieder kanaal heeft zijn eigen karakter. Want wat voor Instagram een succesformule kan zijn, leidt op LinkedIn misschien wel tot een grote flop. Hou rekening met de boodschap van de video voor die specifieke doelgroep, het gedrag van gebruikers op dat kanaal en let op de lengte van de video. Pas hier de video op aan.

Nu je een beeld hebt van de belangrijkste ingrediënten voor een succesvolle wervingsvideo, kun je aan de slag met de voorbereiding daarvan. Neem je hier de tijd voor, dan stromen die sollicitaties binnen 🙋‍♂️🙋‍♀️

gratis strategiesessie

Hoe kun je video’s inzetten voor je employer branding? Of om nieuwe vacatures te vervullen? Als jij je gegevens achterlaat, nodig ik je uit voor een gratis strategiesessie.