Personeel werven voor de overheid: 3 video formats

Het lukt je maar niet om die ene vacature te vervullen. Hij werd bij jou neergelegd als uitdaging, maar inmiddels is het een probleem. De sollicitanten blijven uit. En als er al iemand solliciteert, sluit het profiel niet aan. Welkom bij the war for talent.

Stefan Hollegien

Herkenbaar? Je bent niet de enige.

Mocht je de noodzaak nog niet inzien: we hebben wat cijfers opgetrommeld. Zo zijn er bij defensie op dit moment meer dan 8.500 vacatures. Ook het landelijke tekort aan ICT’ers raakt de overheid. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat de overheid behoort tot de groep die het vaakst moeite heeft met opvullen van ICT-vacatures.

‘Oké, ik begrijp het. De cijfers zijn schrikbarend en vanuit de overheid moeten we hier wat aan doen. De grote vraag is: wát?!’

Grote kans dat er nu zoiets door je heengaat. Ons antwoord is video én de juiste inzet daarvan.

Wij geven je 3 video formats om het personeelstekort bij jouw overheidsinstantie op te lossen.

1. De algemene ‘werken bij’ film 

Wat is het imago van werken bij de overheid? Waarschijnlijk niet iets in de categorie ‘vet’, ‘sexy’ of ‘spannend’. Tijd om het imago te veranderen. Een ‘werken bij’ film is hiervoor het beste format.

In deze video wordt de cultuur van jouw organisatie zo scherp mogelijk neergezet. Het verhaal achter je organisatie wordt gevat in beeld en daarmee wordt het gevoel aangesproken. Want dat is uiteindelijk waar het om draait: gevoel.

Een ‘werken bij’ film is een investering waar je op lange termijn veel plezier van hebt. Het is ook nog eens multi-inzetbaar. Je kunt het gebruiken om jezelf positief op de kaart te zetten bij potentiële werknemers. Maar ook om een vacature te vervullen. Door bij werving gebruik te maken van verschillende teasers uit de ‘werken bij’ film, kun je telkens de juiste personen prikkelen.

Een goed voorbeeld van de politie. Deze video laat zien hoe divers het werk van een agent is, en welke skills je nodig hebt.

2. De functiespecifieke film

Heb je een moeilijk te vervullen vacature, zoals bijvoorbeeld een Java developer, scheepvaartmeester of senior adviseur mobiliteitsmanagement? Dan is de functiespecifieke film hét format om in te zetten.

Het doel is om de kijker te enthousiasmeren. Beleving is hierin heel belangrijk. Vertaal de inhoud van de functie naar gevoel en beleving, en de kijker kruipt in de huid van degene die het beroep uitvoert. De kijker beleeft hoe een dag eruitziet en wat voor deze functie nodig is.

De functiespecifieke film kun je herhaaldelijk inzetten. Daarom is ie interessant voor moeilijk vervulbare vacatures en functies die vaker openstaan.

Een goed voorbeeld van provincie Overijssel. ‘Nagenoeg alle kandidaten gaven tijdens de sollicitatiegesprekken aan door de video een goed beeld van de vacature te hebben gekregen en dat deze sterk bijdroeg aan hun motivatie om te solliciteren.’

3. De doelgroepspecifieke film

Het 3e video format is de doelgroepspecifieke film. Een format wat zich niet richt op bepaalde skills, maar op een doelgroep met overeenkomstige eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan studenten, jonge ouders of 50-plussers.

Om een doelgroep aan te spreken, richt je je op het overbrengen van kenmerken die hen verbinden. Dat kunnen demografische gegevens zijn, maar ook karaktereigenschappen of kenmerkende issues. Zolang het maar herkenbaar is voor de kijker en hij/zij zich aangesproken voelt.

De provincie Overijssel heeft het doelgroepspecifieke format ingezet om nieuwe trainees aan te trekken: afgestudeerde HBO- en WO-studenten met maximaal 2 jaar werkervaring.

Samengevat:

  • De werken bij film is hét format voor branding, om jezelf aantrekkelijk neer te zetten en mensen enthousiast te maken om te werken bij jouw organisatie.
  • De functiespecifieke film is het geschiktst voor specifieke vacatures en vacatures die moeilijk te vervullen zijn.
  • De doelgroepspecifieke film is de beste keus als je een grotere groep werknemers wilt aantrekken met vergelijkbare eigenschappen, zoals stagiair(e)s, trainees en 50+’ers.

En, met welk videoformat wil je jouw vacatures vervullen? Als je dat helder hebt, kun je aan de slag met de inhoud. In het volgende blog ontdek je de 7 ingrediënten voor een succesvolle wervingsvideo.

Aan de slag met wervingvideo’s

Download de briefing … helemaal onder aan de volgende pagina 👇