Dit kan één wervingsvideo jouw organisatie opleveren

‘Leuk verhaal die blogs over de 3 videoformats en de 7 ingrediënten voor een succesvolle wervingsvideo, maar ik wil natuurlijk wel resultaat zien. Hoe weet ik nou of het mijn investering waard is?’ Goede vraag! Die ga ik voor je beantwoorden met een paar recente voorbeelden.

Stefan Hollegien

3 succesverhalen van wervingsvideo’s voor de overheid 🍿🎥

Vragen?

Heb je vragen over het maken van een wervingsvideo? Kom maar op! Stefan helpt je graag verder 🙋‍♂️

Ontdek hoe we provincie Overijssel en WDODelta hebben geholpen met moeilijk te vervullen vacatures, het aantrekken van 10 toptrainees en het vinden van 20 nieuwe stagiair(e)s.

Iedere stageperiode 20 nieuwe stagiair(e)s voor WDODelta

Hoe gaan we Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) op een positieve en aantrekkelijke manier positioneren bij MBO- en HBO-studenten? Hen enthousiast maken om stage te lopen bij het waterschap? Da’s de uitdaging!

WDODelta heeft 10 afdelingen. Voor alle afdelingen zoeken ze per periode 2 stagiair(e)s. Da’s dus 20 stagiair(e)s per periode. Een hele hoop!

Het werven van studenten was iedere keer een uitdaging, omdat de doelgroep een negatieve associatie had bij het waterschap. ‘Niet positief’ en ‘niet sexy’.

Om jongeren aan te spreken, hebben we gekozen voor heftige beelden en stormachtige luchten, in een opzwepend hoog tempo. De ‘spoken word-achtige’ voice-over is leidend geworden voor de snelheid van de film.

Het is de perfecte vorm om het belang van werken met water te delen, op een manier die de doelgroep aanspreekt. Een manier van vertellen die indruk maakt en inspireert. Dat is precies wat wij bij de kijker wilden losmaken. En het klinkt ook nog eens erg lekker.

‘Het resultaat van de films is spectaculair! We maken wel vaker films met behulp van andere bedrijven, maar jullie springen daar ver bovenuit. Niet alleen qua creativiteit, want die was super. Maar ook qua contact.’

– Alien Zwart, communicatiemedewerker

Het waterschap is erg tevreden met de video’s, die bijdragen aan een positiever imago van werken bij WDODelta, vertelt communicatiemedewerker Alien Zwart: ‘Het resultaat van de films is spectaculair! We maken wel vaker films met behulp van andere bedrijven, maar jullie springen daar ver bovenuit. Niet alleen qua creativiteit, want die was super. Maar ook qua ‘contact.’ Het voelde voor mij echt alsof we dit samen deden.’

Een moeilijk te vervullen vacature binnen 5 weken vervuld

De provincie Overijssel heeft ons benaderd met een lastig te vervullen vacature: scheepvaartmeester. Een lastige zoektocht, omdat we in Nederland maar weinig scheepvaartmeesters hebben.

Nu heeft de provincie al een aantal scheepvaartmeesters in dienst, waaronder Wouter. Hij weet hoe het is om deze functie uit te voeren bij de provincie Overijssel. En Wouter is ook nog eens een hele enthousiaste verteller. Toen dachten we: een hele geschikte hoofdpersoon voor de wervingsvideo!

‘Nagenoeg alle kandidaten gaven tijdens de gesprekken aan door de video een goed beeld van de vacature te hebben gekregen en dat deze sterk bijdroeg aan hun motivatie om te solliciteren!’

– Theo Sikkema, teamleider vaarwegen en installaties

Met zijn enthousiasme en persoonlijke verhaal kunnen we anderen overtuigen om te solliciteren.

Theo Sikkema, teamleider vaarwegen en installaties bij provincie Overijssel, voerde de sollicitatiegesprekken. Hij ontdekte hoe krachtig de video was om sollicitanten enthousiast te maken over de functie: ‘Nagenoeg alle kandidaten gaven tijdens de gesprekken aan door de video een goed beeld van de vacature te hebben gekregen en dat deze sterk bijdroeg aan hun motivatie om te solliciteren. Mooi!’

Binnen 5 weken na het delen van de video is de vacature vervuld 🎉

10 nieuwe toptrainees voor provincie Overijssel

Hoe gaan we high potentials met een HBO/WO niveau enthousiast maken voor een traineeship bij provincie Overijssel? Dat was de grote vraag.

De trainees volgen 24 maanden lang een uniek programma. Zij leren zichzelf (beter) kennen, laten hun vaardigheden tot bloei komen en hebben o.a. uitstapjes naar Den Haag, Brussel en werkgevers in de regio. Allemaal ingrediënten voor een kickstart van hun carrières.

Wauw, da’s nog eens een aanbod, nietwaar? Toch liep het 2 jaar geleden niet zo vlot met de aanmeldingen. Het aantal aanmeldingen was in 2017 namelijk met 50% gedaald vergeleken met 2015. ‘We zaten een beetje met een imagoprobleem onder jongeren’, verklaart Coniek Meijer (traffic manager media bij provincie Overijssel).

We zaten een beetje met een imageprobleem onder jongeren.

– Coniek Meijer, traffic manager media

Laten we maar eens beginnen met hun aandacht grijpen, was onze gedachte. En dat is lastig genoeg onder een doelgroep die zich de hele dag door suf scrollt, swipet en liket. We hebben besloten hun aandacht te grijpen met iets verrassends, met iets grappigs. Op basis van die tactiek maakten we 2 sketches, waaronder deze:

Op de werken bij website was onze 3e en laatste film. Een film met meer diepgang, waarmee we de kijker op rationeel en emotioneel niveau wilden overtuigen. In de hoofdrol oud-trainees Anneloes en Astrid. Zij vertellen over hun drijfveren, maar vooral hun ervaringen. Een film vol ambitie en dankbaarheid.

Bij de start van de campagne liet Edwin Klomp (ASBR, verantwoordelijk voor arbeidsmarktcampagne) al gauw positieve geluiden horen. ‘High potentials reageren via ASBR in grote getale op de oproep om een kickstart van de carrière te maken bij provincie Overijssel. Onder andere door de sketches.’

In totaal hebben 238 kandidaten enthousiast gereageerd. 10 van hen zijn op 1 september begonnen aan een unieke reis van 24 maanden.

Ga goed van start, download de briefing

Voor het succes van zowel Provincie Overijssel als WDODelta is de voorbereiding een onmisbaar element geweest. Door goed na te denken over de doelstelling en de vertaling daarvan, wisten de 2 organisaties videomarketing succesvol in te zetten. De briefing heeft daar een grote rol in gespeeld.

Wil jij ook aan de slag met video als wervingstool, loop dan zeker niet aan de voorbereiding voorbij. Maak het jezelf makkelijk: download de briefing en vul ‘m in. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke dingen over het hoofd ziet. Én leg je een sterk fundament voor een succesvolle wervingscampagne.

Aan de slag met wervingsvideo’s?

DOWNLOAD DE BRIEFING … helemaal onder aan de volgende pagina 👇