Deze fantastische video vergeet het product te verkopen

Iedere vrijdag om 13.00 uur kijken wij tijdens onze weekevaluatie naar één online video. Het idee is om elkaar te inspireren en met elkaar in gesprek te gaan. Maar bovenal om onszelf de vraag te stellen: wat kunnen wij hiervan leren? Wij delen die inzichten met jou in onze nieuwe rubriek: Watch & Learn.

Nick Felix

Harry’s, het scheermesjesbedrijf dat scheren fixt. Maar lukt dat met deze video?


Inspelen op het probleem van je doelgroep

De video opent met de reden waarom deze twee kerels Harry’s hebben gestart. Ze stellen zichzelf de vraag: waarom kosten scheermesjes zo gruwelijk veel geld? Een hele goede vraag! Ik scheer nu zo’n tien jaar en ik heb mij bij het aanschaffen van mesjes meermaals afgevraagd of er diamant in zat, om de prijs te verantwoorden.

Met het stellen van die herkenbare vraag duwen ze de vinger op de zere plek bij de kijker, om er vervolgens een grote Harry’s-pleister op te plakken. Zij presenteren hun scheermes als de oplossing voor dat probleem. Net zo goed als andere scheermessen, maar voor veel minder.

Dit is een effectieve manier van je product onder de aandacht brengen en nodig maken bij je doelgroep. Misschien had de kijker helemaal nog niet nagedacht over alternatieve scheermessen. Maar nu Harry’s heeft laten zien dat je te veel betaalt voor traditionele merken en zij een oplossing bieden, waarom zou je dat dan niet een keer proberen?

Deze methode zou je ook voor jouw product kunnen toepassen! Wat voor probleem lost jouw product op? Noem dat probleem dan vooral in de video, om het product als de grote reddende oplossing te brengen.

Andy & Jeff: A Founder’s Story

De video presenteert trots: het idee voor Harry’s is ontstaan door een probleem wat Andy & Jeff zelf tegenkwamen. Die persoonlijke connectie met het bedrijf is een uitstekende manier om een connectie met de kijker te krijgen. Bij Fideo noemen we dat een Founder’s Story. Ze vertellen hoe het bedrijf is ontstaan, wat voor problemen ze tegenkwamen en hoe ze die hebben opgelost om uiteindelijk bij het product wat ze nu maken uit te komen.

Ze zitten zelf voor de camera, soms zelfs met hun broek op de enkels. Ik krijg een beetje het gevoel dat ik ze ken, en dat is goed! Daardoor gun ik het ze meer, en merk ik dat ik sneller geloof wat ze zeggen.

Maar het heeft ook een nadeel. Ze verkopen namelijk niet zichzelf, maar een scheermesje. Daar wordt eigenlijk relatief weinig aandacht aan besteed in de video. Ze noemen wel wat Unique Selling Points, maar deze worden niet echt overtuigend gepresenteerd. Daarom vergeet ik af en toe dat ik naar een reclame voor scheermesjes zit te kijken, in plaats van het verhaal van deze gasten.

Wij zouden meer willen laten zien waarom dit een goed scheermes is, waarom zou ik dit moeten kopen in plaats van Gillette? Dat wordt nu wel genoemd, maar nog niet genoeg om mij te overtuigen. Die balans is belangrijk om de kijker niet alleen te laten glimlachen, maar ook te activeren om uiteindelijk het scheermes te kopen.

Honderd verschillende stijlen in één stijl

In de tweeënhalve minuut lange versie van de video komen de volgende verschillende videostijlen in beeld:

  • kinderfoto’s
  • oude stockbeelden
  • reclamebeelden van 40 jaar geleden
  • tekst als vormgeving in beeld
  • eeuwenoude foto’s en patenten
  • een Skype-gesprek
  • studiobeelden van mensen en spullen
  • moderne beelden in het Harry’s kantoor
  • droneshots
  • fabrieksbeelden
  • screencapture van Google Translate
  • stop-motion beelden
  • foto’s van klanten in verschillende formaten
  • oude tekenfilms
  • een shot van de voice-over dat de vierde muur doorbreekt

Holy crap! Als je dat overzicht zo ziet, zou je denken dat het door een maniakale editor in elkaar is gezet die aan zijn derde nacht doorhalen is begonnen. Toch is de video prima te volgen. Hoe kan dat? Wat ons opvalt is dat al die snelle beelden van tekst, tekenfilms, oude stockbeelden, vooral worden ingezet wanneer de voice-over het verhaal aan het vertellen is.

Er gebeurt maar weinig in de shots zelf, ze dienen meer als visuele ondersteuning voor wat de voice-over op dat moment zegt. Ook geeft het context en humor aan de woorden. Door die combinatie van horen en zien komt het punt veel sneller binnen! 

Let maar eens op dat wanneer je Andy, Jeff of de Duitse Mr. Becker aan het woord is, je hen gewoon in beeld ziet. Het zou veel te chaotisch zijn om daar ook nog dat soort beelden overheen te plakken. 

Tegelijkertijd houden al die verschillende beelden en de snelheid van de montage de aandacht van de kijker vast. Je zal je niet snel vervelen, want je ziet elke twee seconden weer wat nieuws. De muziek draagt daar ook aan bij. Er worden drie verschillende liedjes gebruikt. In plaats van dat de hele video op dezelfde toon doordraaft, brengt de introductie van een nieuw liedje weer een frisse energie.

Daarbij adverteren ze deze video op het internet, waar jouw video concurreert met ontelbaar andere video’s. Dan heb je baat bij een eye-catching en snelle montage, waar je door de gezonde chaos even niet van kan wegkijken. Grijp de kijker bij de lurven!

Wat kunnen we van het gebruik van deze stijl leren?

  • Gebruik simpele beelden om wat de voice-over vertelt bij te staan en context te geven
  • Wanneer mensen aan het woord zijn, laat ze dan zien
  • Een beetje chaos is niet erg, het geeft energie en maakt vrolijk
  • Ze adverteren online, waar een snelle stijl meer effect heeft, omdat het de kijker meteen het verhaal intrekt

‘Jeff and Andy are two guys who put their pants on one leg at the time. Just like you.’

2 minuten 40 seconden, 1 minuut 1 seconde, 31 seconden

Ik heb het vooral over de volledige versie van de video gehad, omdat ik deze als YouTube-advertentie te zien kreeg. Deze is 2 minuten en 40 seconden lang. Hoe leuk ik de video ook vind, ik ga echt niet zo lang vrijwillig een reclame kijken. Dat betekent niet dat de video te lang is, want er wordt wel heel veel in verteld. Het betekent dat de video op de verkeerde plek geadverteerd wordt.

Het vreemde is, op hun YouTube-kanaal staan drie versies van deze video. 

  • Eentje van 2 minuten en 40 seconden
  • Eentje van 1 minuut
  • En eentje van een halve minuut

Ze hebben dus wel nagedacht over verschillende versies, alleen zijn deze niet op een effectieve manier weggezet. De versie van een halve minuut deel je op social media, daarmee adverteer je. Het dient als lokkende teaser voor de volledige video. Als je kijker eenmaal op je website is, dan wil hij echt de tijd wel nemen om de langere versie te zien.

Maar scrollend in hun tijdlijn of een reclame voor een YouTube-video? Hou het kort, trek meteen de aandacht van de kijker, en activeer hen om naar je website te gaan! Daar kunnen ze de volledige versie bekijken en honderd scheermesjes te bestellen.

Ga ik Harry’s scheermesjes kopen?

En met dat activeren kom ik op het pijnlijkste punt van deze video, die ik ongelooflijk leuk vond om te kijken. De creativiteit spat er vanaf en ik heb best wel sympathie voor die twee gasten gekregen. Maar ga ik die twee scheermesjes kopen? Nee, denk het toch niet. Want: er mist een overtuigende call to action. 

Er staat wel een link naar een trial in de beschrijving, maar die zie je al niet als je de video ergens anders dan op hun YouTube-kanaal bekijkt. De video vertelt over het ontstaan van het bedrijf, de reden erachter, en het product wat ze maken, maar bijna niet over het kopen van uiteindelijke product. Er wordt wel genoemd dat het over het internet gebeurt, maar dat ben ik na het zien van de rest van de video alweer vergeten.

Het doel van de video is toch uiteindelijk om mensen enthousiast te maken voor je product en scheermesjes te verkopen? Verlies dat dan niet uit het oog! Doe aan het eind van de video een beroep op de kijker met een klikbare link naar de externe website: “Zo, nu weet je dat je voor de helft van het geld scheermesjes van hoge kwaliteit kan kopen. Waar wacht je nog op?”

Wat heb je van deze video geleerd?

  • Laat de kijker eerst het probleem voelen, om vervolgens jouw bedrijf of product als de oplossing aan te bieden
  • Als je een intrigerend persoonlijk verhaal achter het ontstaan van jouw product of bedrijf hebt, vertel die dan! Dat zorgt voor vertrouwen en sympathie bij de kijker
  • Een snelle stijl houdt de energie van de video hoog, en houdt de aandacht van de kijker vast. Maar wees voorzichtig. Je kan er gemakkelijk mee uit de bocht vliegen
  • Gebruik verschillende versies van de video voor verschillende platformen! Korte versies voor advertisement op social media, volledige versies voor landingspagina’s
  • Verlies het doel van je video nooit uit het oog. Verkoop je een product? Sluit dan de video in ieder geval met een activerende Call To Action, zodat je de aandacht vasthoudt en van de kijker een klant maakt