Begin met deze 3 video’s als je nog nooit iets met video hebt gedaan

Wie heeft er nog nooit iets met online video gedaan? En voor wie is het alweer een tijdje geleden? Laat je handen maar zien, wij nemen je niets kwalijk. Je klanten daarentegen... Uit onderzoek blijkt dat 87% van de consumenten meer video’s verlangt van bedrijven. Wil je aan de slag met videomarketing en ontdekken wat het voor jou kan betekenen? Lees dan met welke 3 video’s je het beste kunt beginnen.

Alexandar Djuric

Wist je dat 81% van de marketing professionals meer leads genereert door videomarketing?

Maar voor ik meer vertel over die 3 video’s deel ik eerst een paar interessante cijfers. Die cijfers komen uit een jaarlijks onderzoek van Wyzowl onder marketing professionals en consumenten.

Wat zeggen marketing professionals over videomarketing?

  • 87% gebruikt video als een marketingtool
  • 84% ontvangt meer traffic naar de website door videomarketing
  • 81% genereert meer leads door videomarketing
  • 80% meet een langere bezoekduur op de website

Wat zeggen consumenten over online video?

  • 96% heeft een video gekeken om meer te weten te komen over een product of dienst
  • 79% is overtuigd geraakt om een app/software aan te schaffen na het kijken van een video
  • 68% kiest het liefst een video om meer te leren over een product/dienst, slechts 3% leest liever een e-book of handleiding

Als je nog twijfelt om (weer) met videomarketing aan de slag te gaan, dan is die twijfel nu als sneeuw voor de zon verdwenen. Tijd voor actie!

1. Een productfilm

We trappen onze lijst af met een productfilm, omdat de productfilm misschien wel de allerbelangrijkste film is om te maken. Ga maar eens na: wat is het bestaansrecht van jouw bedrijf of organisatie? Grote kans dat een grote groep mensen een probleem/uitdaging heeft en jullie hiervoor een oplossing bieden. Die oplossing kan een product zijn, maar ook een dienst.

‘Speel in op het probleem van je doelgroep. Vertel hoe jouw product of dienst helpt om dat probleem op te lossen.’

In een productfilm kun je vertellen wat de eigenschappen (of usp’s) van je product zijn. Maar beperk je hier niet tot. Mensen maken keuzes op basis van emoties, ook al denken we soms van niet. Speel daarom in op het probleem van je doelgroep en vertel hoe jouw product of dienst helpt om dat probleem op te lossen. Maakt het hun leven leuker, simpeler, comfortabeler? Vertel daar meer over.

Een goed voorbeeld van een productfilm
Misschien heb je net als ik twee verschillende schoenmaten. Mijn linkervoet is net iets groter dan de rechter. Dat maakt nieuwe schoenen kopen tot een van mijn minst favoriete bezigheden… 😅 Er is bijna altijd wel een van de twee die net te strak of net te los zit.

Daar heeft Atoms iets op bedacht. Atoms is het allereerste schoenenmerk ter wereld met schoenen in kwartmaten. Bij Atoms kan ik voor mijn linkervoet maat 45 bestellen en mijn rechtervoet 44 ¾. Briljant!

In aanloop naar de lancering heeft Atoms storytelling en online video ingezet om hun verhaal te verspreiden. Hierdoor hebben meer dan 40.000 mensen een pre-order geplaatst.

Tips voor het maken van een productfilm
Hieronder nog een aantal tips voor als je aan de slag gaat met jouw productfilm:

  • Focus je op het probleem van je doelgroep en hoe jouw product/dienst helpt om dat probleem op te lossen.
  • Onderzoek op welke manier je je boodschap het beste over kunt brengen. Is wat jij verkoopt niet tastbaar? Overweeg dan een animatie of screencast.

2. Een testimonial

De tweede in het rijtje is een testimonial. O’ man, als je een goede testimonial hebt, of twee, dan heb je goud in handen. Niets is zo overtuigend als het verhaal van een tevreden klant.

Een testimonial is een ongelooflijk krachtige marketingtool en toch maken we met z’n allen maar weinig testimonials. Hoe kan dat toch? Nou, ik kan wel een paar redenen noemen. Het excuus wat ik het vaakst heb gehoord, is: ‘We voelen ons bezwaard. Bezwaard, omdat het onze klant tijd kost.’

‘Niets is zo overtuigend als het verhaal van een tevreden klant.’

Maar wat nou als je een manier bedenkt dat het niet alleen jou iets oplevert, maar ook je klant? Een win-winsituatie! Bied bijvoorbeeld aan om een korte video te maken. Die video kan je klant delen op social media. Andere mogelijkheden zijn: een kleine korting geven op de volgende offerte en het plaatsen van de testimonial op jouw website met een link naar de website van de klant (linkbuilding).

Een goed voorbeeld van een testimonial
Het werken in een goudmijn is een van de gevaarlijkste beroepen ter wereld. Hoe waarborg je de veiligheid van mensen die honderden meters, soms zelfs kilometers onder de grond zitten? Met the world’s most powerful inspection app.

https://youtu.be/SyEZqWZlT_g

Wat deze testimonial zo goed maakt, is dat de focus ligt op het verlangen van de hoofdpersoon. Hij is niet op zoek naar een app. Hij wil op een veiligere manier werken, zodat hij aan het eind van de dag veilig thuiskomt bij zijn zoontje.

Ik heb nog een ander extreem goed voorbeeld van een testimonial: Search On van Google. Deze online serie bevat bijzondere verhalen van mensen met een grote uitdaging of een complexe vraag. Een van de afleveringen gaat bijvoorbeeld over een vader die – zonder enige ervaring – een oogprothese wilde maken voor zijn dochtertje. Met deze serie tilt Google het maken van testimonials naar een whole new level.

Tips voor het maken van een testimonial
Hieronder nog een aantal tips als jij aan de slag gaat met een testimonial:

  • Kies een klant die duidelijke resultaten heeft geboekt met jouw product of dienst.
  • Kies een klant waar je doelgroep zich in herkent. Een klant die een probleem had dat je doelgroep nu nog heeft.
  • Focus je op het verhaal van de klant (het is immers een klantverhaal) en niet op je product/dienst (het is geen productfilm).
  • Hanteer in de montage een verhaalstructuur (storytelling) om een optimale spanningsboog te creëren.

3. Een bedrijfsfilm

De laatste in het rijtje is een bedrijfsfilm. Hiermee kun je veel kanten op en daarom is het belangrijk om te bepalen: wat is het doel van jouw bedrijfsfilm?

Wil je vertrouwen wekken bij potentiële klanten? Dan kun je bijvoorbeeld een bedrijfsfilm maken met als invalshoek: de geschiedenis van jouw bedrijf. Welke weg hebben jullie afgelegd om te komen waar jullie nu staan? Wat is jullie track record?

Wil je sympathie wekken bij klanten, potentiële klanten, maar ook andere stakeholders, zoals (toekomstige) medewerkers, dan kun je het verhaal vertellen van de oprichters.

Andere invalshoeken die je kunt kiezen:

  • vertel waarom jullie bestaan (een why story)
  • vertel jullie merkbelofte
  • deel jullie bedrijfscultuur, jullie waarden
  • deel jullie droom of gewaagde doel

Een goed voorbeeld van een bedrijfsfilm
Een goed voorbeeld van een bedrijfsfilm is het verhaal van Jeff & Andy, de oprichters van Harry’s. De twee mannen nemen het op tegen de giganten van de scheermesjesindustrie, zoals David het opnam tegen Goliath.

https://youtu.be/eYWCUGmGuss

Wat deze founders story zo goed maakt, is o.a. de krachtige verhaalstructuur. Begin: Jeff & Andy voelen zich bedonderd door de belachelijk hoge prijzen van scheermesjes. Midden: ze starten hun eigen bedrijf, kopen een fabriek en gaan de strijd aan. Eind: ze bieden aan +2 miljoen mensen een oplossing die net als zij klaar zijn met te veel betalen voor scheermesjes.

Tips voor het maken van een bedrijfsfilm
Hieronder nog een paar tips voor het maken van een bedrijfsfilm:

  • Maak niet een bedrijfsfilm om maar een film te hebben. Of omdat de concurrent er ook eentje heeft. Maak een bedrijfsfilm, omdat je een bepaald doel wilt bereiken. Formuleer die doelstelling SMART.
  • Als je sympathie wilt wekken en aan een vertrouwensband wilt werken, is het zinvol om collega’s te laten zien. Afhankelijk van het idee kun je ze zelfs aan het woord laten. Wie van jouw collega’s is een echte ambassadeur voor het bedrijf?

Met welke video ga jij aan de slag?

Welke video heeft voor jou de grootste toegevoegde waarde? Een productfilm, een testimonial of een bedrijfsfilm? Kies er eentje. Ervaar hoe het is om zo’n video te bedenken, te maken en in te zetten. Ontdek wat het voor jou kan betekenen. En als het goed bevalt, kun je je videomarketing gaan opschalen. Veel succes!

Kun je niet kiezen? 🤔

Neem contact op en wij vertellen je met welke video je het beste kunt beginnen