Je gaat toch niet ‘wachten’ tot jouw video een succes wordt?
Het lijkt bij video’s als die van Dollar Shave Club allemaal vanzelf te gaan: likes, shares en reacties in overvloed. Om jaloers op te worden. Maar je gaat toch niet ‘wachten’ tot jouw video een succes wordt?
4 worst case scenario’s
Toch zien wij het vaak genoeg gebeuren. Een video is af, even uploaden en hup, door naar het volgende project. Kun je doen, maar wees niet verrast als een van de volgende scenario’s zich vervolgens ontvouwt:
- je video heeft weinig tot geen views
- je video krijgt weinig respons (likes, shares, reacties)
- je kijker doet niet wat je van ‘m verlangt
- je behaalt het doel van de video niet
Hoe voorkom je zulke scenario’s?
Het is ongelooflijk belangrijk om een goed idee te hebben. Maar laten we bij het begin beginnen. Wat is het doel van de video? Wat is het gewenste resultaat en het gewenste effect? Als je daarop een antwoord hebt, dan heb je het fundament waarop je ideeën kunt bouwen.
Een goed idee, een goed concept, is ontzettend belangrijk. Want in een wereld waarin we steeds meer online video kijken en het aanbod alleen maar toeneemt, is een goed idee noodzakelijk om op te vallen in de massa. Het is alleen niet voldoende.
Met 5 super simpele tips vergroot jij de kans om het doel van je video te bereiken:
- Kies een opvallende opening
- Gebruik een call to action
- Voeg ondertiteling toe
- Ontwerp een in het oog springende thumbnail
- Schrijf triggerende teksten
1. Kies een opvallende opening
Op social media is de concurrentie met andere foto’s, films en updates groot. Daarom is het belangrijk om meteen in de eerste seconden de aandacht van de kijker te trekken. Wees niet bang. Durf meteen het allerbeste of het opvallendste te laten zien. De dood of de gladiolen!
YouTuber Casey Neistat heeft het tot kunst verheven. Hier bungelt hij onder een helikopter en hier tilt een human flying drone hem op.
2. Gebruik een call to action
Wat wil je dat je kijkers doen? Vertel het met een call to action. Hieronder een voorbeeld van provincie Overijssel. Die prikkelt met een humoristische sketch en een duidelijke call to action om de openstaande vacatures te checken op de werken bij website.
Andere voorbeelden van call to actions:
- maak een gratis afspraak
- download de brochure
- vergelijk alle modellen
Het is het krachtigst als een call to action klikbaar is. Op die manier verlaag je de drempel voor je kijkers om een vervolgactie te nemen. Het is alleen niet altijd mogelijk. Op YouTube kan het bijvoorbeeld wel, maar onder de voorwaarde dat je minimaal 1.000 abonnees op je kanaal hebt.
3. Voeg ondertiteling toe
In de meeste browsers en apps staat het geluid standaard uit. Kijk maar naar Facebook. Hierdoor kijken veel mensen (percentages variëren tussen de 50-80%) naar online video zonder geluid. Hoe begrijpen mensen dan toch de boodschap die je wilt overbrengen? Met ondertiteling!
Het is mogelijk om bij het exporteren van een film de ondertiteling op de beelden te plakken. Maar je kunt ook een SRT bestand maken. Als je dat doet, bied je kijkers op bijvoorbeeld Facebook en YouTube een keuze: wel/geen ondertiteling.
4. Ontwerp een in het oog springende thumbnail
Iedere dag kijken +1 miljard mensen naar video’s op YouTube. Het aanbod is gigantisch en wordt iedere dag groter. Daar valt niet tegen te kijken. Daarom is het belangrijk om op te vallen met een goede, opvallende thumbnail. Kies voor:
- lachende mensen
- schattige dieren
- heldere kleuren
- een triggerende tekst
- het allerbeste / opvallendste moment uit een film
Welke thumbnail prikkelt jouw nieuwsgierigheid?
5. Schrijf triggerende teksten
Niet alleen een thumbnail is belangrijk om op te vallen, ook een triggerende titel. Het is de combinatie van tekst en beeld die de kijker doen besluiten: ga ik deze video wel/niet aanklikken. Een paar tips voor een triggerende titel:
- Stel een vraag (wat is de succesformule van een viral video?)
- Maak een lijstje (top 5 van best bekeken viral video’s in 2019)
- Wees specifiek (de eerste stap in het maken van een viral video)
Als je kijkt naar YouTube is het belangrijk om ook zoektermen in je titel te stoppen. Hiermee maak je je video’s online beter vindbaar. Stukje zoekmachineoptimalisatie (SEO) dus. Als je dan toch bezig bent: zet zoekwoorden en -termen ook in de beschrijving van je video, en voeg tags toe.
BONUSTIP: maak korte, krachtige video’s voor social media
Kort, korter, kortst. Houd het kort en krachtig op social media. Het is een beetje afhankelijk van je doelgroep, maar over het algemeen heb je te maken met een korte aandachtsspanne. Wij adviseren om de volgende lengtes aan te houden:
- Facebook: 10-30 seconden
- Instagram: 30 seconden (of korter)
- Instagram Stories: 15 seconden
- Snapchat: 8-10 seconden
- LinkedIn: 30 seconden-5 minuten
Op sommige momenten is een kortere montage geen optie, maar een must. Op Instagram bijvoorbeeld. Als een video langer duurt dan 60 seconden, dan kun je ‘m niet uploaden op Insta.
Een ander voordeel van meer video’s is… simpelweg méér video’s. Dat betekent méér zichtbaarheid, méér kans om je publiek te bereiken en méér kans om je doelen te behalen.
Welke video heb jij onlangs gemaakt? Valt hier meer uit te halen? Is de video al geoptimaliseerd voor social media?
HAMVRAAG: hoe ga je je doelgroep bereiken?
Als je je video’s deelt, dan doe je dat met het publiek dat je al hebt. Maar hoe deel je je video met het publiek dat je nog niet hebt, maar wel wilt bereiken? Met een advertentiecampagne!
Een advertentiecampagne is in veel gevallen van grote toegevoegde waarde. Het biedt je – tegen betaling – de mogelijkheid om je video’s gericht onder de aandacht te brengen van jouw doelgroep. Hoe specifiek die ook is.
Heel veel succes met het toepassen van de tips, maar pas op. Voor je het weet heb je 26 miljoen views en staat er een multinational op de stoep met een grote zak geld.