De introductie van het nieuwe Fideo

Wij zijn heel erg trots, want met het presenteren van de nieuwe website, introduceren we ook het nieuwe Fideo. We zijn niet langer een videoproductiebedrijf, maar een bureau voor videomarketing. Wat houdt dat in? En waarom hebben we deze stap gemaakt?

Alexandar Djuric

VAN VIDEOPRODUCTIEBEDRIJF NAAR BUREAU VOOR VIDEOMARKETING

We hebben de afgelopen jaren heel hard gewerkt. We waren vernieuwend en maakten films van hoge kwaliteit. ‘Gewoon doen’, was het motto. Hiermee stapten we als jonge honden over onze angsten en onzekerheden heen. Ons portfolio breidde zich snel uit met mooie klanten en mooie opdrachten. We bereikten in 2014 zelfs de finale van de Starter v/h Jaar verkiezing, Regio Zwolle.

Het harde werken hield aan, maar met het harde werken waren we heel erg gefocust op onze klanten, onze opdrachten en niet ons bedrijf. Waar doen we het allemaal voor, vroegen we ons op een gegeven moment af.

‘Whose job is it to articulate the values of the company?’ […] ‘If you think it’s your job alone, I suspect you will fail.’

Jeff Lawson, CEO van Twilio

Waar we ons in 2014 nog onderscheidden met (volgens klanten) ‘bioscoopkwaliteit’, ontwikkelden onze concurrenten zich. Het was niet langer een unique selling point. Concurrenten naderden ons, sommige streefden ons voorbij. Zo ontstond ook de behoefte om ons beter te onderscheiden.

Dat niet alleen, want sinds het aannemen van Saskia in 2017 (de allereerste medewerker in dienst van Fideo), is ons team behoorlijk gegroeid. De cultuur veranderde, maar leek soms vloeibaar en niet helemaal tastbaar. Waar staan we voor, wat vinden we belangrijk? Dat was niet altijd duidelijk. En duidelijkheid, daar was behoefte aan.

‘We moeten dit niet met z’n drieën doen’

In de lente van 2017 brachten Stefan, Menno en ik een hele week door in Egmond aan Zee. Daar startte de zoektocht naar onze kernwaarden (wat vinden we belangrijk), kernkwaliteiten (waar zijn we goed in), hoger doel (waarom bestaan we) en gewaagd doel (waar willen we naartoe). Kortom: onze visie.

Het was een hele interessante week, maar ook een lastige. Dagen van 9.00 uur ‘s ochtends tot diep in de nacht. Een visie bedenk je niet even. Althans, je kunt wel iets moois op papier zetten, maar het moet ‘echt’ zijn en door iedereen gevoeld en gedragen worden.

Een jaar later (juni 2018) boekten we een huisje in Schoorl om een vervolg te geven aan onze visieweek. Als aftrap van een brainstorm over onze kernwaarden, keken we een video met Jeff Lawson, CEO van Twilio. In een paar jaar tijd is zijn bedrijf gegroeid van 0 naar ongeveer 1000 medewerkers.

Op een gegeven moment stelt Lawson de vraag: ‘Who’s job is it to articulate the values of the company?’ […] ‘If you think it’s your job alone, I suspect you will fail.’

Ai, daar zaten we dan, met z’n drieën. We keken elkaar aan, krabden ons achter de oren en namen het besluit: die vent heeft gelijk. Wij bepalen niet de cultuur. De cultuur is er en die is van ons allemaal. Laten we samen achterhalen wie we zijn, waar we voor staan en hoe we dat gaan uitdragen.’

Dat was het moment dat we onze vrienden van De Communicatiemakers inschakelden.

De werksessie in de zomer van 2018 met De Communicatiemakers. De eerste stap in de richting van een nieuwe merkstrategie en merkidentiteit.
De video voor WDODelta is een mooi voorbeeld van ‘by exploring and having courage we can create impact’.

Als jij aan Fideo denkt, denk je dan aan ‘speels’?

Als jij aan Fideo denkt, denk je dan aan speels? Een van mijn collega’s wel. In de zomer van 2018 startte onze samenwerking met De Communicatiemakers. Pascal en Manouk waren een hele dag bij ons op kantoor voor een werksessie over onze merkstrategie en merkidentiteit.

Waar staan we voor, wat vinden wij met z’n allen belangrijk? Allerlei waarden passeerden de revue, zoals ambitieus, betrokken, deskundig, eigenwijs, informeel, kritisch, nieuwsgierig, persoonlijk, plezier, vernieuwend, maar ook de beste willen zijn en op zoek naar uitdaging.

Mooie woorden, maar wat zeggen ze nou? Pascal en Manouk hebben overeenkomstige woorden geclusterd tot onze merkwaarden, onze 5 leidende principes. Die beschrijven ons karakter en geven richting aan hoe wij de dingen doen:

  1. We’re going the extra mile. Each and every time.
  2. By exploring and having courage we can create impact.
  3. We’re a team, so we’re in it together.
  4. Passion and ambition drive us further.
  5. We never work. We’re having fun and love what we’re doing.

Iedere vrijdag om 13.00 uur lopen we alle leidende principes langs. ‘Kun jij een voorbeeld noemen hoe jij deze week naar een leidend principe hebt geleefd’, is dan de vraag.

Een mooi voorbeeld is hoe onze scenarioschrijver Nick iets totaal nieuws probeerde voor een video voor het Waterschap Drents Overijsselse Delta. Geen 13 in een dozijn voice-over, maar een tekst in de vorm van spoken word.

Iedere week stilstaan bij onze cultuur, bij wat wij belangrijk vinden, is niet alleen leuk. Het houdt ons scherp en onze cultuur sterk.

Hoe succesvol een video is, hangt grotendeels af van de verspreiding

We waren altijd een videoproductiebedrijf, maar tijdens de werksessie met De Communicatiemakers ontdekten we dat die omschrijving de lading niet meer dekte.

We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat er van tevoren vaak niet goed wordt nagedacht. En dat we een fantastische video kunnen maken – met een meeslepend verhaal en oogstrelende beelden – maar dat dat allemaal niets oplevert als je een video niet op een slimme manier verspreidt.

Vanaf nu zijn we officieel een bureau voor videomarketing. En als bureau voor videomarketing helpen wij bedrijven en organisaties hun doelen te behalen door 3 dingen te doen:

  1. We ontwikkelen videostrategieën
  2. We maken video’s
  3. We verspreiden video’s

Wij geloven heel erg in het eerst goed nadenken over jouw uitdaging (strategie) om vervolgens creatief helemaal los te gaan (maken van video’s) en je te helpen om je doelgroep te vinden en te activeren (verspreiden van video’s).

Bedrijven en organisaties die betekenisvol zijn de wereld laten veroveren

Je weet nu wat we zijn en waar we voor staan, maar waar doen we het voor en waar willen we naartoe?

Tijdens brainstorms is gebleken dat we een liefde hebben voor bedrijven die betekenisvol zijn. Bedrijven die de wereld een stukje beter willen maken, zoals Dopper (plastic afval verminderen), Tony’s Chocolonely (100% slaafvrije chocola) en TOMS (met elke aankoop die je doet, helpt TOMS een mens in nood).

Hier is de droom uit voortgekomen om bedrijven en organisaties die betekenisvol zijn de wereld te laten veroveren, zodat zij hun ambities kunnen waarmaken.

Gevolgd door de belofte om hen het podium te geven dat ze verdienen en hun impact te vergroten door verhalen te vertellen die ertoe doen.

Aan De Communicatiemakers, heel erg bedankt voor jullie hulp om te ontdekken wie wij zijn, waar we voor staan en waar we naartoe willen. Dankzij jullie hebben we een merkstrategie en -identiteit waar we heel erg trots op zijn! Harmen Nanninga, bedankt voor deze waanzinnige website. Maar ook voor je flexibiliteit in going the extra mile. En Erik Karst, bedankt voor de prachtige plaatjes! Het was een fijne, ontspannen shoot met een resultaat waar we erg blij mee zijn.

Wil je meer weten over onze transformatie van videoproductiebedrijf naar bureau voor videomarketing? Kom dan langs voor een kop koffie ☕️ Kun je gelijk zien hoe onze nieuwe huisstijl op allerlei plekken op kantoor is doorgevoerd!