Instructiefilm laten maken

Een IKEA-kast in elkaar zetten lijkt makkelijk. En toch gaat het vaak mis. De gebruiksaanwijzing wordt verkeerd begrepen of geïnterpreteerd. Met een instructiefilm is zoiets onmogelijk. Geef een kraakheldere uitleg.

Wat is een instructiefilm?

Hoe werkt (bijvoorbeeld) je product of dienst? Dat leg je uit met een instructiefilm. Heel beknopt, maar vooral heel duidelijk. Dat kan met beelden, maar ook met bewegende tekeningen. Zo’n uitlegfilm noem je een explanimation.

Wat vertel je in een instructiefilm?

In een instructiefilm geef je antwoord op de volgende vragen:

  • Wat is het?
  • Waar gebruik je het voor?
  • Hoe gebruik je het?

Sommige instructiefilms krijg je te zien na de aanschaf van een product/dienst. Is dat niet het geval? Dan kun je je product/dienst stiekem promoten in de instructiefilm. Heel subtiel.

animatiefilm-laten-maken

Wat zijn de voordelen van een instructiefilm?

  • je (toekomstige) klanten worden blij, want het gebruik van je product/dienst is kraakhelder
  • je (toekomstige) klanten kunnen de instructiefilm makkelijk delen (dat gaat met een gebruiksaanwijzing niet zo makkelijk)
  • beeld wordt 60.000 keer sneller verwerkt door de hersenen dan tekst

Veelgestelde vragen

Wat kost een instructiefilm?

Dat hangt sterk af van de lengte van de film, de stijlkeuzes en nog vele andere factoren. Wel werken we met een vaste vooraf afgesproken prijs.

Wanneer je een offerte aanvraagt, sturen we eerst een briefing. Op die manier kunnen we duidelijk communiceren over je wensen en bepalen hoe we deze gaan vertalen naar een film.

Hoe lang duurt een goede instructiefilm?

De ligt aan het doel waarvoor je de film gaat gebruiken. Een internet gebruiker focust zich voor ongeveer 60-90 seconden, terwijl dat bij een tv-commercial vaak 30 seconden is. Het doel, medium en de plek waar je klant de film ziet heeft allemaal invloed op de ideale lengte.

Wat is de gemiddelde doorlooptijd om een instructiefilm te maken?

Het kan héél snel, het kan ook iets langer duren: afhankelijk van de lengte en de filmstijl waarvoor gekozen is. Gemiddeld duurt het 4-8 weken om een film te laten maken.

Wat hebben wij nodig om een offerte te sturen voor een instructiefilm?

We willen wat meer weten over jouw bedrijf, bijvoorbeeld je visie en de organisatie. Ook vragen we je doormiddel van een briefing welke boodschap je wil overbrengen met de film, voor wie en via welk medium of communicatiekanaal. Op basis van al deze gegevens sturen wij je een fixed-price offerte toe.

Werkwijze

Brainstorm
Scenario
Filmen
Monteren
Première
Kijkcijferhit
We bespreken wat jullie willen bereiken (de briefing) en hoe we jullie boodschap/belofte in beeld gaan brengen (het scenario).
Een preview van de film, maar dan op papier. Het scenario beschrijft wat er te zien en te horen is.
Onze totale crew telt 5-10 mensen, zoals een regisseur, cameraman, camera-assistent, geluidsman, runner en een visagist. Maar in de praktijk komen we vaak met 2-3 personen. Tijdens de draaidag gebruiken we nieuwe, innovatieve apparatuur, zoals een 4K-camera, gemotoriseerde slider, gemotoriseerde stabilizer, professionele belichting en een hoverboard.
De montage is een reusachtige puzzel. Beeld, geluid, muziek, vormgeving: het komt allemaal bij elkaar. Met hulpprogramma’s als color correction en sounddesign halen we het maximaal haalbare uit beeld en geluid.
De première is het hoogtepunt van het filmproject. Wandel over de rode loper (die hebben we echt) naar ons theater en bekijk de eerste vertoning van je film op een 4K-televisie (165 cm) met een professionele geluidsinstallatie. Alsof je in de bioscoop zit.
Het hebben van een professionele, overtuigende film is één. Maar hoe zet je je film op een effectieve manier in? Wij helpen je met het uploaden op social media en kunnen een campagne lanceren om de kijkcijfers te boosten.