Wervingsvideo
laten maken

Een wervingsvideo laten maken: om je te onderscheiden van de concurrentie, meer sollicitaties te ontvangen en jouw personeelstekort op te lossen.

2022 – NOG NOOIT WAS HET ZO MOEILIJK OM PERSONEEL TE VINDEN

Stel je vraag aan Stefan

Heb je een vraag? Of behoefte aan advies? Bel of mail met onze videostrateeg, Stefan Hollegien.

De krapte op de arbeidsmarkt staat op een all time high. In bijna alle beroepen en beroepsgroepen is er sprake van krapte, volgens het UWV. Dat maakt het anno 2022 moeilijker dan ooit om personeel te vinden.

Gunstig als werkzoekende, waarbij werkgevers aan je lopen te trekken en over elkaar heen duikelen. Tekenbonus van twee maandsalarissen, Tesla van de zaak en een volledig gemeubileerd appartement? Standaard nowadays! Maar geen garantie voor succes.

In je werk als marketing-, communicatie- of HR-professional sta je misschien wel voor de grootste uitdaging in je carrière: het vinden van nieuw personeel dat er niet is. Iedere stoel langs de vijver is bezet; iedereen hengelt naar die ene kandidaat.

Het gevolg is een personeelstekort. Hierdoor ligt de werkdruk hijgend hoog, mopperen je collega’s wat af en melden ze zich vaker ziek. In sommige sectoren is het tekort aan personeel pijnlijk merkbaar:

 • treinen vallen uit
 • vliegvakanties worden gecanceld
 • zwembaden blijven dicht
 • terrassen worden kleiner
 • en pakketjes laten langer op zich wachten

Wat zijn de gevolgen van het personeelstekort voor jouw organisatie? Staat de kwaliteit onder druk? Is de levering van goederen en diensten in gevaar? Heeft het management de (groei)ambities bij moeten stellen?

Om het personeelstekort op te lossen vragen werkgevers aan parttimers om meer te werken. Of wordt werknemers gevraagd of ze iemand kennen, met een financiële beloning als tegenprestatie. Oplossingen die best goed werken, maar een aanvulling zijn op iets wat jullie al deden en altijd blijven doen: werving en selectie.

Hoe zorg je ervoor dat je in een gespannen arbeidsmarkt zoals we die in Nederland nog nooit hebben gezien, toch nieuwe, talentvolle mensen aantrekt?

Creatieve wervingsvideo’s

Het antwoord ligt in creatieve arbeidsmarktcommunicatie en het maken van creatieve, opvallende wervingsvideo’s.

Van alle soorten video’s die wij sinds onze oprichting in 2012 hebben gemaakt, is de wervingsvideo degene die we het vaakst hebben geproduceerd. We zijn een expert in het maken van video’s voor employer branding en doen dit al 10 jaar lang voor corporates, MKB+, overheid, onderwijs en non-profits.

GRATIS STRATEGIESESSIE

Welke video’s adviseren wij jou om te maken? En hoe verspreid je deze video’s om je doel en doelgroep te bereiken? Ontdek het in een gratis strategiesessie met videostrateeg en mede-eigenaar van Fideo, Stefan Hollegien.

Zonneplan heeft iets nieuws: de Zonneplan Academy. Met hun opleidingscentrum leren ze nieuwe collega’s om zonnepanelen te installeren. Om technisch talent enthousiast te maken, maakten wij een wervingsvideo. Die heeft tot nu toe +60.000 views en is daarmee een van de meest bekeken YouTube video’s van Zonneplan.

NTT is met meer dan 300.000 werknemers een van de grootste IT-bedrijven ter wereld. Zij strijdt al jaren mee in de war for talent. Voor NTT Netherlands hebben we een bedrijfsfilm, 7 employee testimonials en 3 social snacks gemaakt. Om zo NTT als aantrekkelijke werkgever te presenteren en talentvolle IT’ers te verleiden.

Saturn Petcare maakt honden- en kattenvoer en is aan de lopende band op zoek naar nieuw personeel. Om werkzoekenden enthousiast te maken, maakten wij een bedrijfsfilm en vier recruitment video’s over vier verschillende afdelingen.

VEELGEMAAKTE FOUTEN IN VACATURE VIDEO’S

❌ Ultrakorte vacature video’s
‘Houd het kort, mensen hebben de aandachtsspanne van een goudvis.’ Je hebt dit cliché ongetwijfeld weleens gehoord. Een fabel is het. Hoe krijg je het anders voor elkaar om 5 afleveringen van Friends, Dirty Lines of Selling Sunset achter elkaar te bingen?

In werkelijkheid draait het om de candidate journey. Welke video deel je op welk moment van de reis die kandidaten doormaken? In de SEE-fase kennen kandidaten jou nog niet. Houd het hier kort (15-60 seconden) met een teasende video op social media. Genereer hiermee traffic naar je website. In de THINK-fase leren kandidaten je beter kennen en overwegen ze om te solliciteren. Pak op je website uit met een bedrijfsfilm van 1-3 minuten. Laat zien wat met tekst niet is over te brengen – sfeer, beleving – en breng emotie bij kandidaten teweeg.

❌ Ultralaaaaaaaaange video’s
Een andere valkuil is te veel willen vertellen. Hierdoor worden je video’s te lang, te saai, te volgestouwd met corporate prietpraat. Het gevolg: de kandidaat raakt verveeld en haakt af.

Veel marketing-, communicatie- en HR-professionals denken dat er één waanzinnige, allesomvattende wervingsvideo moet komen. Het is echter veel sterker om te kijken naar de candidate journey en je af te vragen: welke video’s hebben per fase van de journey impact om werkzoekenden enthousiast te maken en zo meer sollicitaties te ontvangen? Samen brengen we de journey in kaart en bevelen wij video’s aan om te laten maken. Afhankelijk van jullie budget en deadline hakken we samen de knoop door welke video’s het worden en starten de productie.

Onze klanten over Fideo

‘Het resultaat is spectaculair! We maken wel vaker films met behulp van andere bedrijven, maar jullie springen daar ver bovenuit’, aldus Alien Zwart van WDODelta. We hebben Alien en andere klanten gevraagd hoe zij kijken naar onze samenwerkingen en de resultaten die we samen hebben behaald. Hun testimonials lees je hieronder:

 • Alien Zwart, WDODelta
 • Eric Peterse, Saturn Petcare
 • Coniek Meijer, provincie Overijssel
 • Sammy Slot, Rode Kruis
 • Joost Wijnberger, De VoorzieningenWijzer
 • Rosan van der Tuuk, Roamler
 • Judith Supèr, Volandis

Alien Zwart

WDODelta | communicatieadviseur

‘Het resultaat is spectaculair! We maken wel vaker films met behulp van andere bedrijven, maar jullie springen daar ver bovenuit. Niet alleen qua creativiteit, want die was super. Maar ook qua contact. Het voelde voor mij echt alsof we dit samen deden.’

Lees meer

Eric Peterse

Saturn Petcare | hoofd P&O

‘Ons grote voorbeeld was de werken bij film van Bolletje. Wij hadden het niet verwacht, maar we vinden onze eigen film nóg gaver!’

Na oplevering werden alle video’s gepresenteerd tijdens een kwartaalmeeting, ten overstaan van het personeel. Eric: ‘We hebben van de 5 video’s wel 3 keer flink applaus gehad. Mensen waren super enthousiast.’

Met het maken van de video’s voor employer branding wilden we Saturn Petcare van zijn beste kant laten zien, maar wel gebaseerd op de werkelijkheid. Dat is volgens recruiter Jenny Rorije goed gelukt. ‘Eén iemand zei – na onlangs aangenomen te zijn: de gezelligheid, die informele sfeer uit de film, die proef ik terug op de werkvloer. Da’s natuurlijk supergaaf. Dat je de cultuur probeert te vangen in een film en die in de werkelijkheid ook gevoeld wordt.’

Lees meer

Coniek Meijer

Provincie Overijssel | traffic manager media

‘95% van de sollicitanten refereerde in hun sollicitatiebrieven en -gesprekken aan de wervingsvideo.’

Theo Sikkema, collega van Coniek, vult aan: ‘Nagenoeg alle kandidaten gaven tijdens de gesprekken aan door de video een goed beeld van de vacature te hebben gekregen. En dat de video sterk bijdroeg aan hun motivatie om te solliciteren. Mooi! 5 weken na het delen van de video is de vacature vervuld.’

Lees meer

Sammy Slot

Rode Kruis | content creator

‘Hoe ga ik van een creatief idee, waarbij we aandacht besteden aan de mentale gezondheid van jongeren, naar een volledig uitgewerkte campagne binnen één week?

Dit was het vraagstuk waar ik jullie voor benaderde. Omdat ik in mijn eentje eerst alles los aan het regelen was (locatie, filmplan, cameraman) werd ik best een beetje nerveus met een naderende deadline. Toen ik dat aangaf bij mijn collega Hugo, raadde hij Fideo aan: ‘Daar zit alles onder één dak’.

Het was zo last minute, dat ik me niet kon voorstellen dat het ging lukken. Maar jullie waren heel flexibel en enthousiast. We konden gelijk snel schakelen en daar was ik super blij mee. Écht een enorme opluchting. 

Na de intake hadden we maar 3 dagen tot de draaidag. Ik had een heel fijn gevoel bij jullie en kon het daardoor goed uit handen geven. In die korte tijd hebben jullie alles geregeld, van een passende locatie tot het maken van het draaiboek. Zo kon ik me focussen op het creatieve proces en het regelen van de attributen. 

Tijdens de draaidag was ik blij verrast met alle spullen die jullie mee hadden. Voldoende verborgen camera’s in het midden van winkelcentrum Hoog Catharijne, om het telefoonhokje goed vast te leggen. En zelfs het geluidseffect voor de telefoon werd geregeld! Vooral de mobiele regiekamer was een aangename verrassing. Zo kon ik op afstand toch goed de gesprekken meekrijgen van de bellers en de Rode Kruis-psycholoog. Ideaal!

Na de draaidag moest in drie dagen de montage staan. Dat jullie zelfs zo flexibel waren dat  jullie de weekenden en avonden doorwerkten, was ontzettend fijn. Volgens mij hebben jullie er alles aan gedaan om de heftige deadline te halen. En dat zie je in het resultaat! De reacties op de video waren allemaal warm en positief. Inmiddels is ‘ie ruim 50.000 keer bekeken!

Kortom, vaak heb je campagnes die maanden en maanden voorbereiding vergen. Dat je met een leuk idee en een enthousiast team om je heen in zo’n korte tijd (een week!) samen iets voor elkaar kunt boksen, vind ik echt heel gaaf om te zien! Zonder het enthousiaste team van Fideo was dat zeker niet gelukt. Het is echt een project waar ik trots op ben!’

Lees meer

Joost Wijnberger

De VoorzieningenWijzer | Manager Propositie & Compliance

‘Het is best ingewikkeld om kort uit te leggen wat De VoorzieningenWijzer precies doet. 

Daarnaast zijn we vrij goed in uitgebreid vertellen, maar daar is lang niet altijd ruimte voor.

Dus, hoe vat je het samen? Op een manier dat het mensen aanspreekt? En ze denken: ik wil de rest ook weten. In plaats van: het wordt me te lang, ik haak af.

Het voelde heel logisch om te kiezen voor animatie. Om ons verhaal visueel en aantrekkelijk te maken.   

Wat mij met name opviel, was de vaart waarmee het productieproces verliep. Dat wij bij tussentijdse deadlines weleens dachten: oeh, dan al? Terwijl, als je erop terugkijkt, het heel fijn was dat er lekker veel snelheid in zat. Als je veel tijd neemt, dan ga je schaven, schaven en nog verder schaven. Terwijl dat toch een keer moet stoppen. Door het tempo zakten we niet weg en bleef de energie hoog. 

Ik heb daar een heel goed gevoel aan overgehouden. Dat zat ‘m ook in het hele prettige contact. Redelijk no-nonsense, meedenkend, met verstand van zaken. Jullie bewogen met ons mee, maar niet eindeloos, wat ook weer de vaart erin hield. Het is knap dat jullie het voor elkaar kregen dat wij iedere keer met zin een overleg ingingen. Dat wij dachten: o’, leuk! Weer een overleg met Fideo over onze animaties. Dat is iets heel simpels, maar uiteindelijk wel een belangrijk ingrediënt voor een mooi resultaat.

Het eindresultaat ben ik heel blij mee. Het past heel goed bij wat we willen uitstralen met De VoorzieningenWijzer: toegankelijk, vriendelijk en menselijk. Dat komt terug in de sfeer van de animatie, de toon en allemaal elementjes en beweginkjes. 

Onze projectmanagers gebruiken de animatie onder andere om De VoorzieningenWijzer te introduceren bij nieuwe gemeenten. Zij geven aan: het is nu zoveel duidelijker in zoveel minder tijd. Waar we vroeger een powerpoint van 10-15 slides gebruikten en 20 minuten aan het praten waren – met gemak, laten we nu de animatie zien. Hierdoor komen we makkelijk en snel in 2,5 minuut tot de kern van ons verhaal. 

Door de animatie ook online te gebruiken, hebben we het bereik van onze kernboodschap sterk vergroot. Dat lukt op geen enkele manier zo goed als met deze animatie.’

Lees meer

Rosan van der Tuuk

Roamler | marketing communications specialist

‘Het resultaat is gaaf en van hoge kwaliteit. We zaten onder redelijke tijdsdruk en dan ook nog tijdens corona. Zelfs met de getroffen maatregelen is het een hoogwaardig filmpje geworden dat hopelijk nog jaren mee kan. De feedback binnen ons bedrijf was ook zeer positief. Smaakt naar meer!’

We hebben de video ingezet op onze interne kanalen (onboarding, nieuwsbrieven, pushberichten) om onze nieuwe en reeds bestaande crowd van Klusmannen te activeren en enthousiasmeren. De volgende stap is extern gebruik; adverteren voor nieuwe Klusmannen!

We zagen dat onze Klusmannen actiever werden en dat was mooi, want Centraal Beheer lanceerde een grootschalige campagne voor Klushulp waardoor er meer klus aanvragen voor de Klusmannen binnenkwamen. Onze klussers gingen enthousiast aan het werk, mede dankzij de gezellige beeldvorming van deze video!

De samenwerking met jullie verliep hartstikke soepel. Jullie hebben ons goed begeleid in het creatieve proces en ons er te allen tijde bij betrokken gehouden: van het uitschrijven van het script tot de daadwerkelijke productie. Alles tot in de puntjes verzorgd en willing to take the extra mile.’

Lees meer

Judith Supèr

Volandis | adviseur marketing en communicatie

‘We organiseren elk jaar de Deskundigendag. Vorig jaar voor het eerst helemaal online vanwege coronamaatregelen. Toen zijn er wat dingen fout gegaan

Er werd afgeteld, we gingen live, maar na 3 seconden waren we niet meer live. Ook beeld en geluid werden door elkaar gehaald. Zat je naar kennissessie 1 te kijken, maar hoorde je het geluid van kennissessie 2. 

Dit jaar hebben we een andere partij gezocht. 

Wij hebben net hiervoor, net voor de Deskundigendag, met jullie onze corporate video opgenomen. Dat was leuk samenwerken. Beviel ons goed. Dus dachten we: waarom niet met jullie?

De livestreams hoefden niet zo heel erg groots. Als mensen maar gewoon vanuit huis konden meekijken. Want eigenlijk wilden we iedereen naar het Bouw & Infra Park hebben. Tot de maatregelen weer werden aangescherpt. Uiteindelijk hebben we besloten de gehele Deskundigendag online aan te bieden.  

Hoe snel jullie geschakeld hebben en bijgestuurd hebben om een mooie setting te creëren: echt super, hoor. Sprekers stonden op een podium achter een mooie desk. Goed gedaan ook met de verlichting, helemaal in ‘Volandis’ blauw, onze huisstijlkleur. 

Jullie jongens waren de dag ervoor al vroeg aan het opbouwen. Volgens mij hadden ze er al een paar uur opzitten, toen het congrescentrum zei: ‘In deze zaal kunnen jullie niet opbouwen, deze is bezet.’ Toen moesten ze alles weer afbreken. Ze hebben hun spullen gepakt, zijn met goede moed ergens anders gaan opbouwen en tot 3.00 uur ‘s nachts bezig geweest. Echt petje af, hoor. De volgende ochtend om 7.00 uur waren ze er weer. En het zag er echt supertof uit. Ze hebben niets minder geleverd dan we hadden afgesproken, ondanks dat ze zo weinig tijd hadden. 

Hoe jullie die set uiteindelijk hebben gecreëerd, ja, dat was zeker boven mijn verwachting. Niks was te gek. Het kon allemaal en er werd altijd met mij meegedacht. Jullie namen tafels mee, statafels, lampen, planten werden overal vandaan gehaald. Wat daar allemaal lag in die zaal, echt indrukwekkend.

Sprekers zeiden: ‘Erg fijn, je hebt een beeldscherm waar je je eigen presentatie op ziet en een beeldscherm waar je vragen op ziet binnenkomen. Super geregeld.’ 

Het was ons doel om 200 bezoekers naar het Bouw & Infra Park te krijgen. 182 hebben uiteindelijk de livestreams bekeken. Dat had ik niet verwacht. Ik dacht dat we kijkers  zouden verliezen.

We hebben veel positieve berichten gehad van kijkers thuis. Het was een lange dag (7 uur 7 minuten, red.), zeker voor online, maar toch was het leuk om te volgen. Je werd goed bij de les gehouden. En de chat, daar werd goed gebruik van gemaakt. Leuk dat ze vanuit huis interactie met ons hadden.’

Lees meer

WERVINGSVIDEO LATEN MAKEN DOOR FIDEO, DIT IS WAT JE KRIJGT

✅ Een team van 9 experts in wervingsvideo’s – met 10 jaar ervaring. We werken nauw met elkaar samen, waarbij we jou uit handen nemen wat jij wil. Van videostrategie, brainstormen en scenarioschrijven, tot filmen, monteren en het effectief verspreiden van de recruitment video’s.

✅ Een creatief proces waarin geen idee te gek is en we in een fijne, open sfeer met elkaar brainstormen. Met ruimte voor iedereens inbreng.

✅ Een creatieve wervingsvideo waarmee jij opvalt en jij je onderscheidt van de concurrentie.

✅ Een wervingsvideo waarin je jezelf op de aantrekkelijkste manier presenteert als werkgever, op een authentieke manier. Passend bij jullie cultuur, waarden, missie en visie. Met échte collega’s op beeld.

✅ Wervingsvideo’s waarmee je werkzoekenden én niet-werkzoekenden enthousiast maakt over jouw organisatie, waardoor je veel meer sollicitaties ontvangt. Tijdens de sollicitatiegesprekken refereren de kandidaten aan de video’s, dat die een belangrijke bijdrage hebben geleverd in hun motivatie om te solliciteren.

✅ Een wervingsvideo waarmee je je online zichtbaarheid vergroot, omdat wij ‘m aanleveren met een thumbnail met hoge klikintentie. Maar ook met een YouTube titel, tekst, tags en ondertiteling, waardoor je video goed gevonden wordt als iemand in Google en YouTube zoekt (video SEO).

Wervingsvideo laten maken?

Neem contact op om samen over jouw uitdaging te sparren